Pentru mine, numele Alfie Kohn este ceva mai mult decât un simplu nume de specialist în parenting. Este omul care m-a ajutat, prin intermediul cărților sale, să văd cu totul altfel lumea parentingului și să ajung un părinte mai bun. Nu, în nici un caz un părinte perfect, pentru că așa ceva e imposibil, dar, cu siguranță, un părinte atent la nevoile copilului său, un părinte dispus să pună pe primul loc fericirea copilului său și să înțeleagă exact ce înseamnă asta.

Alfie Kohn m-a învățat că fiecare copil e diferit și că nu trebuie niciodată să îmi compar copilul cu alții. Alfie m-a învățat să îmi iubesc copilul fără condiționări, indiferent de ce și cum face. Alfie m-a învățat că nu tot ceea ce presupun eu că este bine pentru copilul meu chiar este cel mai bine, motiv pentru care trebuie să existe un dialog continuu și transparent cu cel mic. Alfie m-a învățat cum îi afectează pe copii anumite cuvinte și comportamente cu care noi am fost obișnuiți de părinții noștri. Alfie m-a învățat diferența dintre regulă și pedeapsă. Alfie m-a învățat să cresc un copil independent, încrezător, iubitor, generos, copilul fericit care este Rebeca astăzi și adultul descurcăreț care va deveni Rebeca peste ani. Alfie Kohn m-a învățat o mulțime de lucruri despre parenting, pe care le dezbat pe larg pe blog și pe care le aplic zilnic cu Rebeca mea.

Înainte să rămân însărcinată eram o adevărată workaholică și nu aveam habar de creșterea copiilor. Credeam, așa cum au fost crescute generații întregi de copii în România, că un copil trebuie să fie obedient și cuminte. Nu prea dădeam importanță creșterii unui copil și nici nu știam că există mai multe tipuri de parenting. Până când am rămas însărcinată și am citit prima carte semnată de Alfie Kohn. A fost o adevărată revelație pentru o femeie care avea în cap doar muncă și urma să aibă în curând un copil.

Ulterior, am citit toate cărțile lui Alfie Koh, la fel cum am citit multe alte cărți de parenting semnate de diferiți specialiști sau de diferite mame din întreaga lume. Țin minte că soțul meu se amuza și îmi spunea că nu e nevoie să citesc chiar mai multe cărți decât un medic. Dar, mi-am dat seama că, de fapt, chiar a fost nevoie. Și mă bucur că l-am putut ”întâlni” pe Alfie în perioada în care eram însărcinată și că m-a învățat atât de multe lucruri despre parenting, lucruri pe care le aplic în fiecare zi de atunci.

Și acum, că v-am făcut cunoștință cu Alfie și cu cărțile sale, am două vești bune pentru voi:

1. Alfie Kohn vine în România pe 21 mai, într-un super-eveniment marca Totul despre Mame. Mai multe detalii și înscriere aici;

2. Pentru că suntem parteneri media la eveniment, pentru că scriu și eu pe Totul despre Mame, pentru că mi-e drag Alfie de mor, am cadou pentru tine un set de cărți semnate Alfie Kohn, pe care le pun la bătaie săptămâna aceasta, într-un concurs pe blog.

Urmărește Blog de Părinți în zilele următoare și înscrie-te la concurs, pentru a câștiga setul de cărți Alfie Kohn! Până atunci, citește mai multe despre Alfie Kohn și spune-le tuturor părinților, actuali sau viitori, că trebuie să se întâlnească pe 21 mai cu Alfie Kohn la București!

Foto: dykn.com