Beer Zone Iași  – locul cu cele mai multe beri craft din România

Da, da, știu că sunt o pasionată de vin și vorbesc în general despre enologie. Dar știu totodată să apreciez și să savurez și o bere bună. Ideea, de fapt, e că nu prea sunt eu fan bere industrială. Asta nu înseamnă că nu beau bere, ci doar că o prefer pe aia craft, în general neagră, bine făcută. Și am și de unde să aleg, pentru că, cel puțin la Iași, avem parte de Beer Zone, locul cu cele mai multe beri craft din România (24 capete draught și peste 200 de sortimente la sticlă).

Beer Zone este fără doar și poate prima opțiune atunci când vrem să bem o bere bună, berăria în care ne ducem toți prietenii care vin în vizită la Iași și locul în care ne face plăcere să mai aflăm de fiecare dată câte ceva despre berea craft. Iulian Bănilă, fondatorul Beer Zone, e mai mereu acolo, pregătit să ne recomande fix ce trebuie și să ne mai spună o poveste bună despre bere. Pe Iulian îl știu de mulți ani și știu sigur că dacă face ceva, e clar vorba de calitate și de pasiune.

Ascultă aici interviul pe care i l-am luat lui Iulian Bănilă în urmă cu doi ani, la radio

Girafele – Primul festival de bere craft din Iași

Tot din pasiune pentru bere și din dorința de a educa publicul despre berea craft de calitate, Iulian a pus bazele unui eveniment inedit. Nu singur, ci împreună cu bunul său prieten Laurențiu Stratan, de la agenția de organizări evenimente B2B Agency. Bineînțeles, în timp ce stăteau de vorbă la un pahar de bere craft, în Beer Zone. Și uite așa, pe 7, 8 și 9 septembrie 2018 are loc la Iași Girafele, primul festival de bere craft din Iași.

M-am întâlnit cu Iulian și cu Laurențiu la o bere (bine, bine, au fost trei… de fiecare) și i-am descusut un pic pentru tine. Vorba lor, m-am făcut îmblânzitoare de girafe!

Care e legătura între girafe și bere craft? Păi, e simplu: cei care știu să aprecieze corect o bere craft se presupune că au un gât deosebit și că savurează berea așa cum trebuie să fie savurată. Așa că, între 7 și 9 septembrie, toți pasionații de bere craft cu gât deosebit sunt așteptați la Festivalul Girafelor, în zona cu bariere de la Ciric. O știi prea bine: acea parcare nefolosită de atâta timp, care stă degeaba și care parcă imploră să găzduiască lume bună și evenimentele pe măsură!

Ce se întâmplă mai exact la Festivalul Girafelor? Ei bine, sunt trei zile în care ai parte de peste 30 sortimente de bere craft, mâncare savuroasă de la vendori locali și muzică de calitate, de la dj nelipsiți de la petrecerile urbane, formații de blues, rock, jazz, funk și până la folclor din zona cultă.

Muzică bună și artiști cu gât lung

Pe scena festivalului vor urca și artiști cu gât deosebit, extrem de apreciați de consumatorii de bere craft:

Vineri, 7 septembrie: Trei Parale, Jean Gavril, Odyssey

Sâmbătă, 8 septembrie: Tangerine, The KryptoniteSparks, White Mahala, Alister Mars, UFe

Duminică, 9 septembrie: Andrei Cerbu & The Crossroads, Dacika, Jurjak, Kosta

Peste 30 de sortimente de bere craft și o bere nouă-nouță produsă la Iași

Dacă îți imaginezi că Girafele e un festival tipic cu bere și mici, atunci mai bine stai acasă! De fapt, nu! Mai bine vii și tu, ca să înțelegi conceptul și să începi să apreciezi berea craft la adevărata ei valoare! Vei avea parte de workshopuri și demonstrații live de făcut bere, dar și de tururi virtuale ale fabricilor de bere craft. Iar dacă vii cu cei mici, să știi că există și o zonă Family & Kids Activities!

În cazul în care nu știai (nah, acum mă dau și eu deșteaptă, că doar am aflat de la organizatori), berea craft reprezintă doar 0,1% din piața totală de bere. Pe scurt, doar pentru cunoscători! „Dar care e, până la urmă, diferența între berea industrială și cea craft?” o să mă întrebi. Păi, uite, tot așa cum mâncarea aia pe care o prepari din ingrediente naturale și pe care ai grijă să o faci bine și în tihnă, tot așa e și cu berea craft. Practic, dacă o bere industrială se fabrică în 2-3 zile, una craft poate fi produsă și în câteva luni. Cum era aia? Lucrurile bune au nevoie de timp!

În cele trei zile de festival vei putea savura mâncare bună, de tip street food, făcută de vendorii locali prezenți la eveniment. La capitolul bere, vei putea alege, degusta și bea peste 30 de sortimente de bere craft produsă de berării artizanale din România. Evident, nu vor lipsi cele două branduri ieșene de bere craft: Capra Noastră și Șapte Coline! În plus, vei putea fi acolo când va fi scrisă încă o filă importantă din istoria berii craft, pentru că o nouă bere craft produsă la Iași va fi lansată în cadrul festivalului. Se numește Ce-ar fi să și se zvonește că e foarte-foarte bună!

Ia-ți bilet, ia-ți prietenii și hai la Festivalul Girafelor!

Berea craft de la festival va avea prețuri între 9 lei și 20 lei per bere. Și dacă am ajuns la capitolul costuri, hai să îți zic și de prețurile biletelor! Dacă vrei să vii la festival (normal că vrei și că vii!), uite din ce poți alege:

  • 20 lei/zi – bilet online;
  • 50 lei/3 zile – bilet online;
  • 30 lei/zi – dacă achiziționezi biletul la intrare.

Pe scurt, eu îți recomand prietenește să intri chiar acum pe www.iabilet.ro și să te asiguri că prinzi un binemeritat loc la Primul Festival de Bere Craft din Iași!

Dacă vii cu mașina, vei avea la dispoziție și bere fără alcool. Dacă vii cu bicicleta, organizatorii au pregătit 60 de rastele stradale. Dacă nu ai nici mașină, nici bicicletă și nici nu vrei să faci o plimbare pe jos, verifică disponibilitatea mijloacelor de transport care vin la fiecare jumătate de oră, pe pagina de Facebook a festivalului și pe evenimentul creat de organizatori în social media. Bineînțeles, pentru toate detaliile de care ai nevoie, poți să intri pe www.girafele.ro, unde găsești și datele de contact ale organizatorilor, Iulian Bănilă și Laurențiu Stratan.

Acestea fiind zise, să ne mai turnăm un pahar cu bere craft și să dăm sfoară-n țară că între 7 și 9 septembrie are loc Festivalul Girafelor, primul festival de bere craft din Iași! Ne vedem acolo, cu sete de bere craft, cu poftă de mâncare bună, cu chef de muzică de calitate și, bineînțeles, cu gât deosebit!