Bulent Duagi este HR Business Partner la Adobe și speaker în cadrul HR Summit Iași 2013, unde va vorbi despre HR & User Experience. Până pe 17 octombrie, când îl poți cunoaște pe Billy în realitate, îți propun să îl descoperi online prin interviul prin care i l-am luat săptămâna aceasta:

1. Sunteți un împătimit al HR-ului, practicându-l de ani buni în medii diferite. De unde pasiunea pentru HR?
Pasiunea mea pentru HR se leaga de misiunea profesionala pe care mi-am setat-o de cativa ani: sa am o contributie deosebita in dezvoltarea entitatilor cu performanta ridicata, fie ca sunt ele organizatii, echipe sau indivizi. Vad HR-ul ca pe un instrument care sustine aceasta misiune, si nu ceva care ma defineste totalmente din punct de vedere profesional. In acelasi timp, in HR am gasit foarte multe elemente cu care rezonez si la dezvoltarea carora as vrea sa contribui. Cred ca este un domeniu care poate sa aduca foarte multa valoare in societate si care mai are un drum lung de facut pana sa isi atinga intregul potential. Tocmai in aceasta idee, am initiat in Bucuresti Young HR Pros, o comunitate ce aduna tinerii profesionisti pasionati de HR si ii provoaca sa se gandeasca la viitorul acestui domeniu si sa inoveze prin noi practici si proiecte.

2. La HR Summit Iași 2013 veți vorbi despre HR & User Experience Design. Ne puteți destăinui un pic din discursul dumneavoastră?
User Experience Design inseamna, pe scurt, cum creezi o experienta deosebita pentru utilizatorul tau. Legatura dintre HR si User Experience Design este data de un exercitiu mental relativ simplu: ganditi-va la angajatii dumneavoastra ca utilizatori ai produselor si serviciilor pe care le creati in interiorul organizatiei, ca departament de HR. Exista un instrument in User Experience Design care provoaca creatorul unui serviciu sa se gandeasca la cateva elemente care ajuta la construirea unei experiente deosebite pentru utilizatori. In cadrul atelierului vom aplica acest instrument in contextul proiectelor de HR ale participantilor si vom povesti pe scurt despre alte instrumente din User Experience Design care pot fi utile profesionistilor din HR.

bulent

3. Nu am mai adresat nici unui om de HR întrebarea aceasta, dar cred că e timpul să o fac acum. Care este profilul angajatului perfect?
Sunt curios daca exista cineva care ar putea sa raspunda la aceasta intrebare 🙂 Ce inseamna „perfect”? Are legatura cu performanta? Cu valorile? Cu loialitatea? Cu reputatia? Cu capabilitatile angajatului respectiv? Este in aceeasi categorie cu o intrebare de genul: „Care este profilul angajatului interesant?” Nu am un raspuns la niciuna dintre aceste intrebari.

4. Uitându-vă un pic în spate la toată cariera dumneavoastră, care ar fi cele 5 sfaturi principale pe care le-ați da juniorilor din HR?
1. Conecteaza-te cu alti oameni pasionati de HR. A schimba idei, recomandari, solutii la diverse provocari iti poate accelera mult cresterea ca profesionist in HR.

2. Citeste carti bune de specialitate si urmareste pe social media oameni care creeaza content relevant pe HR. Participa la scoli de vara / ateliere / cursuri de calitate pe HR.

3. Ai rabdare si da tot ce ai mai bun, in mod constant. Ca sa ajungi in pozitii cheie, trebuie sa fii pregatit atunci cand oportunitatea apare. Experimenteaza cu diverse arii din HR pana descoperi pe ce vrei sa te focusezi si reflecteaza: Ce ai invatat? Ce ai fi putut face mai bine?

4. Gaseste-ti un mentor, cineva care are experienta, rabdare si disponibilitate. Ai grija ca in relatia cu mentorul tau schimbul de valoare sa se desfasoare in ambele directii, adica gandeste-te si la ce i-ar fi util mentorului tau in interactiunea cu tine.

5. Fii curios si provoaca-te sa intelegi si alte domenii de business. A intelege cum functioneaza o organizatie in ansamblu te va ajuta sa vii cu solutii mai bune ca profesionist de HR.

5. Cum se vede piața de HR din România din prisma lui Bulent Duagi?

Sunt optimist. Sunt multe organizatii care ridica stacheta din punct de vedere al calitatii serviciilor HR. Sunt si organizatii carebulent contribuie la educatia profesionistilor de HR, si care o fac foarte bine. De asemenea, ma bucur extraordinar de mult ca exista initiative precum HR Summit, prin care se pune accentul pe a aduce profesionisti de HR impreuna, pentru a discuta teme de actualitate. Exista comunitati de tineri pasionati de resurse umane si exista premii ce recunosc proiecte deosebite de HR. Asa cum mentionam si mai sus, domeniul nostru mai are un drum lung de facut pana sa isi atinga intregul potential. Daca oamenii pasionati de HR se conecteaza si schimba idei si practici in mod constant, cu siguranta vom strabate mai rapid acest drum.

Dacă vrei să afli mai multe despre HR-ul românesc direct de la Bulent Duagi, înscrie-te la HR Summit Iași 2013, cel mai mare eveniment de HR din Estul României.