Când vine vorba de învățământul românesc, am două mari temeri principale: modul de tăiere a aripilor copiilor și uniformizarea gândirii, pe de o parte și fenomenul bullying, pe de altă parte. Ca să definim încă de la început termenul și să vorbim aceeași limbă până la final, las mai jos definiția dată de specialiști:

Bullying = agresiune fizică, verbală sau emoțională, manifestată online sau în prezența fizică a celui agresat, în mod repetat și cu intenția de a răni, exercitată asupra copiilor și adolescenților de către colegii lor de clasă ori de către alte persoane de vârste apropiate, în condițiile existenței unui dezechilibru perceput de putere fizică sau socială.

Acum, nu știu ce simte un părinte când știe că propriul copil este victima bullyingului. M-am gândit un pic la asta, încercând să empatizez și să îmi dau seama ce aș face eu în situația respectivă, dar am simțit imediat că mă sufoc, că mă ia cu călduri și că se ridică părul pe mine. Bullyingul e grav și de-a dreptul terifiant!

Așa că nu-mi rămâne decât să citesc cât mai mult pe tema asta, să-i înțeleg toate dedesubturile și să învăț cum o pot ajuta pe Rebeca mea să prevină și să semnaleze acest fenomen, atât în cazul ei, cât și a celor din jurul său.  Am participat deja la câteva evenimente pe tema asta, am citit articole pe subiect, iar luna aceasta am citit și volumul Fenomenul Bullying. 8 strategii pentru a-i pune capăt.

Cartea este scrisă de Signe Whitson, asistent social autorizat, consilier școlar și autoare a mai multor cărți pe tema psihologiei copilului. Ea prezintă într-un mod foarte prietenos exemple de bullying și metode de soluționare, dar și exerciții pentru adulții ai căror copii sunt victimele bullyingului.

Whitson dezvoltă de-a lungul cărții sale opt strategii prin care bullyingul poate fi prevenit, diminuat sau chiar eliminat. Ne învață ce să le spunem copiilor în astfel de situații, cum să tratăm problemele cu fiecare dintre cei implicați și cum să le oferim copiilor sprijinul necesar pentru a se destăinui și pentru a trece peste aceste traume.

Fenomenul bullying este genul de carte pe care ar trebui să o citească orice părinte responsabil, implicat activ în dezvoltarea copilului său, care dorește să își dezvolte o relație puternică cu acesta și să îi ofere tot sprijinul necesar. După ce am citit-o, mi-am clarificat în primul rând termenii și am învățat ce trebuie să facem în diverse situații, atât eu, cât și copilul meu.

Dacă vreți și voi cartea Fenomenul bullying, să știți că este disponibilă la reducere pe site-ul Editurii Herald, în colecția Psihopractica! Pas cu pas, lectură cu lectură, hai să învățăm împreună cum putem să punem capăt violențelor dintre copii și adolescenți! Stop bullying!

Foto: psicocode.com