Toată lumea din jurul meu spune același lucru despre Camelia Cavadia: „E pur și simplu minunată! Nu ai cum să nu o iubești”. Asta aud și când mă văd cu fetele de la Editura Trei, care o iubesc de-a dreptul pe Camelia și care au doar cuvinte de laudă la adresa ei. La Editura Trei și-a publicat Camelia cele trei cărți de până acum. La Editura Trei și-a îndeplinit, după 45 de ani, visul din copilărie: să devină scriitoare. V-am zis eu că viața începe după 40 de ani, nu?

I-am citit și eu cele trei cărți și m-am îndrăgostit iremediabil și de ele, și de ea. Camelia are o poveste de viață foarte frumoasă, pe care vă las să o descoperiți prin două interviuri luate de Viorela Mihai, pentru Republica și, respectiv, de Emilia Chelbac, pentru blogul ei, în care veți afla pe îndelete povestea Cameliei Cavadia, specialistul în PR de televiziune, autorul, omul.

Cu un an înainte pe 9 mai 2014 tocmai fusesem concediată, împreună cu tot departamentul de PR, de la ProTV. Pentru mine a fost un moment îngrozitor peste care am trecut foarte greu. Nu-mi imaginam un loc mai frumos în care aș putea să lucrez. La ProTV mi-am cunoscut soțul. Fiica mea a lucrat și ea o perioadă acolo. Mă mutasem cu casa vizavi de ProTV. Am crezut ca voi ieși la pensie de acolo. Nu știam încotro s-o apuc. Am făcut ce era mai ușor pentru mine atunci, m-am dus la Antena1. Făceam exact același lucru, colaboram cu aceiași jurnaliști, doar că vorbeam despre alte produse. Am învățat atunci că jobul tău nu este viața ta, afacerea ta. Este bine să-i fii dedicată, dar trebuie să ai grijă să nu renunți la tine. Să rămâi ceea ce ești tu pe dinăuntru.

Despre cărțile scrise de Camelia aș putea vorbi încontinuu. Dar îmi dau seama, totodată, că sunt genul acela de cărți pe care îți vine să le pui pur și simplu în mâinile oamenilor și să le zici: „Citește-le! Te rog, citește-le!”. Nici măcar nu am putut să mă decid care îmi place mai mult, pentru că fiecare poveste dintre cele trei are ceva al ei. Fiecare dintre cele trei cărți ale Cameliei are combinația perfectă între realitatea dureroasă, sensibilitatea aparte și scriitura excepțională. Sau cum bine zice Emilia: „Până am citit-o pe Camelia nu am știut că despre urât se poate scrie atât de frumos.

Întâmplarea a făcut că i-am citit cărțile exact în ordinea inversă a apariției. Mai întâi am citit „Purgatoriul îngerilor” și am rămas fără suflu, în timp ce mi se ridica părul pe mine. Apoi, am citit „Măștile fricii” și am plâns tare. Iar la final am citit „Vina” și am simțit durerea prin toți porii. Dar hai să vă povestesc un pic despre fiecare, cât să vă hotărâți cu care să începeți și să vă doriți să descoperiți singuri firul poveștilor atât de bine scrise de Camelia.

Cum sunt primele trei cărți scrise de Camelia Cavadia?

Vina este romanul de debut al Cameliei, apărut în 2015. Spune povestea lui Tomas H., un scriitor care se căsătorește cu „cea mai minunată femeie de pe pământ”. Soția lui este cea care îi stă tot timpul alături, care îl motivează, care îi oferă spațiul necesar să scrie și care este mândră de fiecare succes al soțului ei. Au doi copii împreună, iar ea se bucură și de o carieră frumoasă de profesor, fiind iubită de studenți și colegi deopotrivă. Totul este perfect în viața lor, până când intervin acele două lucruri care fac orice căsnicie să se destrame: gelozia și alcoolul. Iar de aici mai este doar un pas ca fetița lor să moară din neatenția și violența tatălui său, fapt care le destramă cu totul viețile împreună. Prezentul îl înfățișează pe Tomas H. bătrân, ratat, chinuit de vina de a-și fi omorât propriul copil, de a și-l fi pierdut pe al doilea și de a fi rănit-o atât de tare pe femeia care i-a fost tot timpul alături. Încearcă să se revanșeze, să se schimbe, să își recâștige fiul pierdut, devenit și el acum scriitor. Însă lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum ți le plănuiești și… dar mai bine vă las să descoperiți singuri ce se întâmplă cu Tomas H.

Măștile fricii este al doilea roman al Cameliei, apărut în 2016, care spune povestea a trei frați proveniți dintr-o familie disfuncțională. Ema, David și Sofia au trăit toată viața cu urmele abuzului fizic și emoțional, cauzat de crizele unui tată violent și a unei mame care nu le lua niciodată apărarea, deși erau complet nevinovați. Pe prima pagină a cărții, veți găsi o frază care vă va frapa și care va continua să vă țină în acest suspans până la finalul cărții: „Ziua cea mai fericită din viața mea a fost nu cea în care m-am măritat sau cele în care s-au născut copiii mei, ci aceea în care a murit tatăl meu”. Și uite așa se desfășoară cele trei destine, într-o continuă luptă cu fricile, cu traumele, cu neîncrederea în sine și în ceilalți. E drama atâtor copii, deveniți acum adulți cu răni deschise.

Purgatoriul îngerilor este cel de-al treilea roman scris de Camelia, care a apărut în 2018, deși a stat cel mai mult în mintea și în inima ei, înainte să fie așezată pe hârtie, în această formă. Purgatoriul îngerilor spune povestea lui Teodor, un băiat de nouă ani, care este răpit și forțat să producă bani. De aici, încep adevăratele drame, înfățișate cu duritate și măiestrie deopotrivă în fiecare pagină de carte. Pe de o parte, este drama lui Teodor și a sutelor de mii de copii răpiți, iar pe de altă parte, este drama familiei lui, rămasă neputincioasă în fața brutalității acestei lumi. Veți descoperi o lume dură, incredibil de dureroasă și de nedreaptă, care vă va face să vă opriți din galopul cotidian și să meditați un pic la ce se întâmplă cu adevărat atât de aproape de noi. Și cu siguranță vă va face să vă strângeți mai tare copilul în brațe și să vă promiteți încă o dată că veți face orice vă stă în putință să îl apărați cumva de toate aceste orori.

V-am stârnit interesul? Eu una de abia aștept să citesc următoarele cărți pe care le va scrie Camelia, pentru că prin scriitura ei și prin poveștile tulburătoare cu care ne-a obișnuit, a creat o dependență. O dorință de mai mult. Și, mai ales, o mândrie că avem scriitori români contemporani atât de buni.

Puteți să vă luați și voi cărțile Cameliei, fie individual, fie la pachet, în seria de autor. Bineînțeles, din orice librărie din țară sau online, de la Editura Trei. Cu sufletul deschis și pregătit să simtă realitatea dură în cea mai frumoasă formă a ei: în cărțile Cameliei Cavadia!