Nu am înțeles niciodată de ce niște sărbători religioase trebuie să stea sub semnul ”kitschului”. Mă refer, desigur, la Sărbătoarea Sfintei Parascheva, care este inclusă în Zilele Orașului Iași, iar, mai nou, totul se desfășoară sub umbrela ”Iași – Capitală Culturală Europeană”.

Să le luăm pe rând: avem rând la moaște, coadă la sarmale moca, tarabe cu chinezării, vânzători de cojoace lângă grătarele încinse cu carne și standurile cu vin la pahar de plastic, hoți de buzunare, concerte muzicale, un program necunoscut până în ziua evenimentului și un buget dublu față de anii precedenți. Toate acestea, după spusele primarului, cu scopul ca Iașul să devină capitală culturală europeană. Că totul s-a întâmplat fix în campanie electorală, cu Ponta în prim-plan, cică ar fi în plan secund.

Asocierea asta între religios, politic și comercial mi se pare cea mai de prost gust combinație. Mai trist este că sunt mulți adepți ai acestei practici. Ok, sunt credincioși care vin să se roage pentru diferite lucruri. Să se roage! Ok, sunt comercianți care vin să își vândă marfa. Să și-o vândă! Ok, sunt politicieni care își fac campanie electorală. Să își facă! Dar să se facă totul separat, fără să amestecăm credința în Dumnezeu cu vinul la pahar de plastic și pomenile electorale. Și tare bine ar mai fi, dacă acest bâlci nu ar mai fi fix în centrul orașului, în plină stradă, încurcând traficul și provocând mii de nervi și de gunoaie.

Credeți-mă că iubesc orașul ăsta de mor. Am avut de multe ori posibilitatea să plec de aici, fie în alt oraș, fie în altă țară, dar m-am încăpățânat să rămân, pentru că știu că se poate. Cu bun simț, cu transparență, cu muncă cinstită, cu evenimente de calitate și cu oameni faini. Desigur, avem de muncă la toate capitolele, dar eu sunt dispusă să lupt pentru a avea un oraș frumos.

Spuneți-mi ”naivă”, ”visătoare”, ”inconștientă”, dar eu nu mă las până ce nu văd că lucrurile vor merge în direcția cea bună în orașul meu. Și sunt sigură că nu sunt singura care gândește astfel. Mărturie stau toți acei ieșeni cu simț civic care ies în stradă, care deschid gura și care semnalează toate neregulile din acest oraș care merită mult mai mult.

Foto: Cătălin Munteanu