Când am primit invitația de a merge alături de blogerii ieșeni din Kooperativa 2.0 într-o vizită la magazinul Selgros, nici nu am stat pe gânduri. Eram deja o consumatoare a cărnii de la Selgros, așa că acum era momentul potrivit să văd exact și ”cum se fabrică”.

După o săptămână de muncă și după o zi de vineri caniculară, m-am întâlnit cu bloggerii în fața magazinului Selgros din Iași, dornici să aflăm toți care e marele secret legat de carnea de la Selgros. Am fost întâmpinați chiar de managerul Selgros, Tatian Tronaru, care ne-a fost ghid pe toată perioada vizitei și care ne-a făcut cunoștință cu minunata sa echipă.

Așa am descoperit ceea ce bănuiam deja că ai nevoie, dacă vrei să te poziționezi ca fiind magazinul cu cea mai bună carne din oraș:

1. Pasiune. Poată sună un pic a clișeu, dar eu asta am văzut în ochii și în atitudinea angajaților de la Selgros, care zâmbeau toți și care își făceau treaba cu plăcere;

2. Calitate. Am văzut întreg procedeul prin care trece carnea de la Selgros, de la auditul și condițiile pe care trebuie să le îndplinească furnizorii de carne, până la cum ajunge carnea pe raft;

3. Principii. Când vrei să faci o treabă bună și de calitate, este clar că trebuie să ai și să respecți niște principii, lucru care se întâmplă tot timpul la Selgros;

4. Echipă de profesioniști. Fiecare angajat de la Selgros este cel mai bun pe bucățica lui, iar împreună fac tocmai acea echipă de profesioniști pe care ți-o dorești ca furnizor de produse de încredere.

Domnul Munteanu, șeful departamentului de carne de la Selgros, a fost deliciul vizitei. Rar vezi atâta pasiune, atâta atenție și atâta dedicare într-un om care își face meseria ”pentru oameni”. Ne-a explicat în amănunt ce face fiecare buton din departamentul tău, care este ”drumul cărnii” de la Selgros și, inclusiv, cum se numește și ce putem face din fiecare bucată dintr-un porc. Domnul care tranșa carnea ne-a oferit un adevărat spectacol de tăiere a cărnii, de am rămas fascinați de rapiditatea și de îndemânarea cu care stăpânește cuțitul și bucata imensă de carne. Deh, prin mâna lui trec cam zece tone de carne săptămânal, carne care ajunge atât în restaurantele din Iași cât și la noi, consumatorii casnici.

Edificator a fost și momentul în care am văzut cu ochii mei cum se fac crenvurștii. Știți și voi câte mituri și câte zvonuri există la adresa acestor produse! Ei bine, am aflat în sfârșit cum se fac! Sau, mai bine zis, cum ar trebui să se facă peste tot! Domnul Munteanu ne-a explicat că rețeta coretă de crenvurști, așa cum e făcută, de altfel, și la Selgros, sună cam așa: 80% carne de porc (doar porc) și 20% grăsime de la porc. Se toacă acest amestec într-un malaxor și se adaugă gheață, pentru a menține temperatura sub 6 grade celsius și pentru a evita, astfel, stricarea compoziției. Se adaugă un extract de ceai natural, cu scopul de a aduce carnea la o culoare cu care românii sunt obișnuiți, apoi se introduce pasta în mațele aferente și… gata crenvurștii! Drept dovadă că am încredere în crenvurștii de la Selgros stă și faptul că există o cerere atât de mare pentru ei, încât cu greu îi găsești la raft.

Am trecut un pic și pe la afumătoarea cu lemn de fag și am gustat din câteva produse pregătite să ajungă la clienții Selgros. Ce să mai zic? Aveau acel gust pe care ar trebui să îl aibă un preparat din carne făcut așa cum trebuie! Nu degeaba mai toate restaurantele din Iași se aprovizionează cu carne de la Selgros și nu degeaba restaurantele pe care le frecventez eu au mâncarea atât de delicioasă! Carnea chiar face diferența!

Am încheiat seara cu o cină oferită de Selgros, constituită din preparate din carne marca Selgros, prăjituri delicioase pe care le găsiți în magazin și, bineînțeles, vin de la Recaș făcut special pentru magazinele Selgros. Am depănat amintiri despre magazinele din Iași, am adresat o mulțime de întrebări angajaților Selgros și ne-am simțit atât de bine cu echipa Selgros, încât și uitasem că suntem într-un magazin, într-o vizită de lucru.

După această experiență, eu una mă declar clientă pe viață a cărnii de la Selgros, mai ales că acum știu și cum este făcută. Cu siguranță vom reveni cu bloggerii acolo, nu doar la cumpărături, ci și într-o nouă vizită, pentru că vrem musai să vedem și cum sunt făcuți faimoșii mici. Toți bloggerii au votat în unanimitate micii de la Selgros ca fiind cei mai buni din oraș, așa că trebuie să vedem și procesul de preparare a lor.

Din seria #ȘtiațiCă, vă mai spun așa:

Selgros Iași este cel mai mare magazin Selgros din țară, întins pe 13 hectare, și al doilea ca profit din România, după Brașov, unde este sediul central Selgros.

Sub Selgros Iași există și un buncăr imens, pregătit în orice moment pentru a adăposti oamenii, în caz de urgență.

La Selgros Iași există 215 angajați, specializați pe ceea ce au de făcut în fiecare zi.

Echipa Selgros pune un foarte mare accent pe client și pe satisfacția acestuia, oferindu-i chiar produse și servicii la cerere.

Pe lângă calitatea produselor și respectarea procedurilor de lucru, mie mi-a plăcut enorm de mult faptul că angajații zâmbesc. Și cine mă cunoaște știe că, pentru mine, acest lucru este esențial în alegerea locului de unde aleg să fac cumpărături!

Au mai scris despre vizita la Selgros următorii bloggeri din Kooperativa 2.0 Iași: Titi, Cipoc, Adelina, Alexandra, Bianca, Dragoș, Simona, Andrei N., Andrei C., Alexandra. Tot la ei găsiți și mai multe fotografii.