M-a întrebat o mămică zilele trecute ce jucării ar putea cumpăra cadou unei fetițe care e cam de aceeași seamă cu Rebeca. Și i-am spus și ei ceea ce spun tuturor părinților și tuturor oamenilor care vor să ofere cadouri celor mici: ”Fiecare copil este diferit și are pasiuni și îndeletniciri diferite”. Chiar dacă sunt născute în aceeași zi, să spunem, tot nu au aceleași preferințe la capitolul jucării. Dacă o fetiță de aproape doi ani poate fi extrem de încântată de niște jucării cu Elsa din Frozen, o alta, cum e Rebeca, de exemplu, s-ar topi dacă ar vedea niște jucării cu Masha și ursul.

Cel mai bine este să întrebăm întotdeauna mama copilului înainte ce anume îi place, ce și-ar dori și ce are nevoie copilul. Pentru că tipurile de jucării sunt extrem de variate și ai de unde alege, important e să faci alegerea corectă: păpuși, LEGO, jocuri educative, puzzle, jucării de pluș, jocuri de creație, seturi de imitație, seturi de desen și pictură, figurine, jucării pentru exterior și câte și mai câte.

M-a enervat întotdeauna superficialitatea unora în ideea că ”Trebuie să îi luăm ceva și lu` ăla micu`, dacă mergem în vizită”. Și acel ”ceva” m-a făcut de fiecare dată când îl auzeam să mă strângă în spate de nervi. Pentru că nu iei orice, ca să fie acolo, ca să îl facă să tacă și, eventual, să îl ”cumperi” de partea ta. Dacă faci asta, ai toate șansele să primești o privire supărată și dezamăgită, atât de la copil, cât și de la mamă.

Da, știu că e greu să faci cadoul potrivit unui copil care nu e al tău. Până la urmă, e greu chiar și când e al tău. Însă, cu un minim efort și cu o comunicare deschisă, lucrurile se pot rezolva imediat, fără prea multe bătăi de cap.

Ah, și încă ceva! Mai sunt mame care sunt întrebate de oameni ce anume pot aduce în dar copilului, iar ele spun ”Stai liniștit, nimic!”. Ei bine, dragi mămici, știu că așa e politicos, însă politețea asta nu va aduce zâmbetul pe chipul copilului vostru. Acel om e decis să aducă ceva copilului, fie pentru că vrea, fie pentru că așa trebuie. Oricare ar fi motivația lui, ajutați-l măcar să facă alegerea cea bună de dragul copilului vostru!

Îmi aduc aminte cât de greu era pentru mine să cumpăr un cadou pentru copii înainte să o am pe Rebeca. Intram în magazinul Noriel din Palas și eram pur și simplu copleșită de multitudinea de tipuri de jucării și ieșeam tot timpul transpirată de efortul de a lua decizia cea bună pentru acel copil. Pentru că, până la urmă, tot sunam mama acelui copil și insistam să îmi spună ce anume i-aș putea lua. Și știu cât de greu e pentru cineva să aleagă un cadou pentru copii, mai ales când el nu este părinte.

Deci, hai să colaborăm, să vorbim deschis și să lăsăm politețurile la o parte! Copiii au nevoie de cadouri și stă în puterea noastră de a le oferi pe cele dorite de ei!

Foto: uverturamall.ro