M-a atras ideea unei plantații de ceai. M-a atras necunoscutul din Ceylon. M-a atras ideea unei noi vieți departe. Așa că am făcut cunoștință cu Dinah Jefferies și mult-lăudatul său roman Soția plantatorului de ceai. Am o poveste interesantă cu această carte, așa că rămâi până la final să afli toate detaliile!

Am deschis cartea cu acea așteptare de ceva diferit. Am citit și am tot citit, dar cartea pur și simplu nu mă prindea. La un moment dat am lăsat-o deoparte, cu gândul că pur și simplu nu e timpul ei acum. După mai bine de o lună, am revenit la ea, cu altă energie, cu alte emoții, cu alte așteptări și perspective. Și nu doar că a început să îmi placă, dar am iubit-o atât de tare, încât nu am mai putut să o las din mână!

Cartea spune povestea lui Gwendolyn Hooper, o tânără care se mută din Marea Britanie ca să se căsătorească cu Laurence, proprietarul unor plantații de ceai din Ceylon. La început, Laurence este destul de distant cu noua lui soție, dar în curând Gwen află și motivul: Laurence a mai fost căsătorit o dată, iar soția sa s-a sinucis împreună cu fiul lor. După ce comunică deschis despre toată această situație, cei doi devin cuplul care ar fi trebuit să fie încă de la început. Gwen devine stăpâna casei cu toate îndatoririle aferente și reușește să facă față cu succes tuturor provocărilor: cumnata care îi pune bețe în roate,  femeia care vrea să fie amanta lui Laurence, angajatul căruia nu îi plac noile modificări, muncitorii care trăiesc în condiții nefavorabile, situația financiară a afacerii cu urcușuri și coborâșuri.

Când naște și ea la rândul ei, Gwen aduce pe lume gemeni. Doar că băiatul e alb și fata neagră. Deși nu a fost cu nimeni altcineva în afară de Laurence, Gwen se gândește cu groază că singurul răspuns la această dilemă e că ar fi fost violată de pictorul senegalez care a condus-o în cameră atunci când a băut un pic prea multă șampanie la o petrecere. Nu poate să spună nimănui așa ceva, motiv pentru care se hotărăște să păstreze băiatul și să dea fata unei femei din sat. Decide să îi trimită în fiecare lună acelei femei o sumă de bani și să aibă grijă de la distanță de fiica ei.

Însă nu e chiar așa de ușor să păstrezi un asemenea secret, iar regretele și ipotezele te macină neîncetat până aproape de nebunie. Până la urmă, după 12 ani, Laurence află adevărul. Însă reacția lui nu e nici pe departe așa cum și-a imaginat-o Gwen. Din contră, Laurence e cel care îi cere iertare soției sale, pentru că nu i-a spus tot adevărul despre fosta lui soție: aceasta a dat naștere unui copil negru, iar gelozia și îndoielile lui au împins-o spre depresie, nebunie și, în cele din urmă, spre sinucidere. Când a bănuit că Gwen a trecut prin același lucru, Laurence a investigat trecutul familiei sale și a aflat că a avut bunici de culoare și că, din punct de vedere medical, gena se poate transmite la celelalte generații. Ar fi putut fi un moment prielnic de reîntregire a familiei, doar că fiica lor moare la scurt timp din cauza unei boli incurabile.

Soția plantatorului de ceai s-a dovedit a fi până la urmă o carte plină de emoție și povești de viață, care mi-a mers la suflet și care mi-a devenit extrem de dragă. Este genul de carte din care înveți nu doar despre celelalte culturi ale lumii sau despre industrii despre care nu știai prea multe lucruri înainte. Înveți și despre oameni, situații și viață!

Așa că pune-ți o ceașcă cu ceai și savurează această carte, care îți va bucura mintea și sufletul! O găsești la reducere pe site-ul Editurii Nemira, acolo unde găsești și varianta de e-book!

Foto: wapvip.pro