Kelemen Hunor este candidatul la prezidențiale din partea UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România), unde este și președinte din 2011. Printre altele, este și actualul Ministru al Culturii în România.

Poziția pe buletinul de vot: 1

Data nașterii: 18 octombrie 1967, (Balanță)

Locul nașterii: Sat Cârța, județ Harghita

Studii: Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și Facultatea de Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Meserie: Profesor de Filosofie

Avere: 3 terenuri intravilane, 2 terenuri agricole, o casă deținută integral și două cu o cotă parte, 1 autoturism Ford Fiesta din 2004, tablouri în valoare de 6.000 euro, un cont de 118.356 lei, unul de 38.000 lei și unul de 800 euro.

Are trei cărți scrise și numeroase premii literare.

Pasiuni: fotografia, literatura.

Familia: Soția, Eva, (30 de ani) cu care s-a căsătorit în 2012 la Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail” din Cluj-Napoca și fiica, Hanna, născută la 11 septembrie 2013, în Cluj-Napoca.

Program prezidențial: reprezentarea maghiarilor din România și autonomia Ținutului Secuiesc, schimbarea Constituției, renunțarea la suveranitatea națională, alocarea a 6% din PIB pentru educație, îmbunătățirea relației cu Rusia.

Mesaj electoral: O Românie puternică, o Românie respectată în UE.

Site de prezentare (în maghiară și în română): www.kelemenhunor.ro

Facebook (în maghiară): www.facebook.com/kelemenhunor.rmdsz

Nu l-am urmărit niciodată cu atenție pe Kelemen Hunor, probabil și pentru că nici nu s-a remarcat cu ceva spectaculos până acum. Bineînțeles, nu are șanse de câștig a funcției de Președinte, însă, ca întotdeauna, maghiarii din România ies la vot într-un număr foarte mare, asigurându-i astfel posibilitatea de negociere a unei funcții importante în stat.

Nu am găsit online materiale de campanie și nici prin oraș nu am văzut nimic legat de Kelemen Hunor. Mă întreb dacă și-a concentrat campania doar în Ținutul Secuiesc și în partea de Vest a țării, conștientizând care îi sunt șansele în celelalte regiuni. Site-ul de prezentare nu este prea atractiv și nici prea consistent în informații. Nu îmi dau seama dacă versiunea în maghiară e mai cuprinzătoare.

Cât credeți că va scoate la prezidențiale Kelemen Hunor și ce funcție își va negocia pe viitor?

Foto: clujazi.ro