Vorbim atât de des despre parenting și ne spunem părerile sus și tare, dar uităm să facem ceva esențial: să întrebăm copiii ce părere au. Așa că, astăzi, am făcut acel pas și am stat de vorbă cu un tânăr minunat de 18 ani, pe nume Ciprian Dudulea. Ce face el și de ce am vorbit cu el despre parenting, aflați din interviul de mai jos:

Vreau sa creez cea mai valoroasa comunitate de dezvoltare personala pentru tineri

Andreea Ignat: Ciprian, eu te-am descoperit din întâmplare, într-un video pe Facebook. Și mi-am dat seama imediat că nu ești un tânăr oarecare. Apoi am văzut că te ocupi cu foarte multe alte lucruri… la doar 18 ani. Ciprian, spune-ne tot: Cine este Ciprian Dudulea și ce face el?

Ciprian Dudulea: Sunt în clasa a 12-a și locuiesc în Brăila. Anul viitor mă mut în Bucureşti că să îmi pot continua afacerea şi videoblogul de acolo.

Andreea Ignat: Cum a ajuns un tânăr de 18 ani să facă atât de multe? Care e povestea ta de viață?

Ciprian Dudulea: La 15 ani am fost la prima mea conferinţă de dezvoltare persoanală şi antreprenoriat, moment în care am simţit în tot corpul meu că viaţa mea o să fie despre „CHESTIA ASTA„! Au urmat zeci de alte cursuri, cărţi, întâlniri cu oameni de afaceri, webminare, articole, workshop-uri în care am început să înţeleg ce înseamnă activitatea în domeniul antreprenoriatului şi dezvoltării personale. Am aflat care sunt abilităţile pe care obligatoriu trebuie să mi le dezvolt şi am trecut la treabă. Nu are rost să îţi enumăr acum toate discursurile pe care le-am ţinut sau proiectele pe care le-am făcut, dar vreau să subliniez cât de importante au fost sprijinul, încrederea şi îndrumările pe care le-am primit din partea mentorului meu: Andy Szekely.

Anul acesta mă axez pe videoblog şi mă ocup de afacerea mea cu cadouri. Sper ca în maximum un an să creez cea mai VALOROASĂ comunitate de dezvoltare personală pentru TINERI din România.

Andreea Ignat: Ce te-a motivat să faci acel video celebru despre ceea ce își doresc copiii de la părinți? Spune-ne mai multe despre el!

Ciprian Dudulea: Videoclipul pentru părinţi a fost pentru mine doar un „alt videoclip„. Mi-ar fi uşor să înfloresc răspunsul ăsta şi să-ţi spun că este suma frustrărilor din copilărie bla bla bla, dar sincer acum e doar un alt videoclip pe care l-am făcut pentru că aşa am simţit, end of story.

Parintii ar trebui sa fie calauze in calatoria NOASTRA, nu a LOR

Andreea Ignat: Ciprian, care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții?

Ciprian Dudulea: Cred că cea mai mare greşeală pe care o fac părinţii e că vorbesc în loc să asculte. Un mentor/lider pune întrebări bune, ştie când să tacă, ştie când să deschidă gura, ştie când să te îmbrăţişeze, ştie când să te încurajeze, iar părinţii nu ar trebui să fie altceva decât mentorii/liderii/călăuzele noastre în călătoria NOASTRĂ, nu a LOR.

Andreea Ignat: Dar… care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac copiii în relația cu părinții lor?

Ciprian Dudulea: Copiii ar avea de câştigat dacă ar accepta la rândul lor că părinţii vin dintr-o lume diferită. Alt regim, altă gândire, alte reguli. Au nevoie de timp şi înţelegere că să se adapteze schimbărilor noului val. Până la urmă ne vor binele!

Provocari si dorinte la 18 ani

Andreea Ignat: Eu una am o mare problemă cu sistemul de învățământ actual din România. Dar, care e părerea unui tânăr pe acest subiect? Care sunt minusurile sistemului de învățământ din punctul tău de vedere?

Ciprian Dudulea: Legat de sistemul de învăţământ, urmează să lansez un videoclip. Mulţi oameni îşi dau cu părerea
legat de povestea asta dar habar nu au. E mult de discutat şi chiar nu vreau să abordez acum acest subiect. Îţi spun doar o vorbă pe care o ştiu de la un om bătrân: „Oricât te-ai chinui, din rahat nu poţi să faci bici.” E nevoie să reconstruim totul!

Andreea Ignat: Care sunt provocările de care se lovește un tânăr de 18 ani în România?

Ciprian Dudulea: Huge lack of vision; nu ştie încotro să o ia. Nu se cunoaşte îndeajuns de bine încât să facă alegeri în concordanţă cu „eul ” lui.

Andreea Ignat: Ce își doresc tinerii de azi de la viitorul lor?

Ciprian Dudulea: E ca şi cum ţi-ar pune cineva pe masă mere, pere, prune, caise, struguri şi ţi-ar spune: “Haide, alege!”, dar tu n-ai gustat niciodată nimic din ce este pe masă… Şi începi să le testezi pe fiecare în parte să vezi care-ţi place şi care nu. Problema e că unii mănâncă toată viaţă mere chiar dacă nu le place pentru simplul fapt că părinţii, prietenii, societatea le-au spus că merele sunt cele mai bune! Uităm că suntem atât de diferiţi… fiecare are preferinţele lui, gusturile lui…

Andreea Ignat: Tu ai 18 ani. Fiică-mea are aproape 18 luni. Ce recomanzi tu, în calitate de adolescent, părinților ”noi pe piață”, care își doresc să crească adulți fericiți?

Ciprian Dudulea: Dacă eşti părinte nou pe piaţă şi citeşti asta: “Du-te la cursuri de parenting, workshopuri, conferinţe ș.a.m.d.!”. De ce? Pentru că iubire părintească înseamnă şi să înţelegi că există diferite CĂI prin care îţi poţi educa îngeraşul… iar tu cu siguranţă vrei să o alegi pe cea mai potrivită!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept