Astăzi, în cadrul #MusicChallenge, o dăm un pic pe filme. Nu prea mult, cât să ascultăm coloana sonoră. Aia care vă place mult-mult de tot și care v-a rămas la inimă. Așa că provocarea de azi e să spuneți:

O melodie care vă place și care e coloana sonoră a unui film.

A fost greu și astăzi să aleg doar una, dar provocarea-i provocare și iată că am ajuns la melodia supremă: Don`t you (Forget about me), de la Simple Minds, coloana sonoră a legendarului film The Breakfast Club. În cazul în care nu le știți, e musai să ascultați piesa și să vedeți și filmul! În plus, neapărat să citiți și povestea din spatele piesei, pe care v-o zic mai jos!

Ei bine, în 1977, Jim Kerr, un tânăr talentat și pasionat de muzică din Glassgow, îi cere tatălui său, un muncitor simplu într-o fabrica de cărămizi, 100 de lire împrumut, ca să își formeze propria trupă. Tatăl său s-a uitat sceptic la el și l-a întrebat: „Adică așa, ca The Beatles, umplând stadioane cu oameni?”. Jim putea doar să spere, dar și-a primit banii împrumut de la tatăl său și a format Simple Minds.

Pe la jumătatea anilor 80 erau o trupă de succes în UK, cu turnee, concerte și tot tacâmul. Însă își doreau să pătrundă și pe piața din Statele Unite ale Americii, lucru care era destul de dificil. Într-o zi, directorul casei lor de discuri a venit cu ideea ca ei să cânte o melodie pe coloana sonoră a unui film american numit The Breakfast Club. Le-a surâs ideea, dar au respins-o apoi, imediat ce au aflat că melodia e gata compusă și ei, care obișnuiau să își compună propriile melodii, trebuiau doar să o cânte.

Managerul lor a insistat să meargă măcar să urmărească proiecția brută a filmului și să vadă despre ce e vorba în film și în piesă. Nu au fost încântați nici atunci, filmul fiind o dramă despre niște adolescenți americani. Însă cu ei era și Chrissie Hynde, soția lui Jim la acea vreme, cea care i-a descoperit pe băieții de la UB40 și una dintre cântărețele mele preferate. Chrissie a fost cea care a zis că piesa are potențial și că Simple Minds ar trebui să accepte să o cânte în The Breakfast Club.

Băieții s-au dus în studio, au înregistrat piesa și au făcut ca, în final, să iasă ceva de care să fie toți mulțumiți, chiar dacă nu era compoziția lor. Jim simțea că la final mai e nevoie de niște versuri și a zis că le poate scrie el, dar Keith Forsey, textierul piesei a spus „Peste cadavrul meu!”. Așa că Jim și-a făcut de cap când a înregistrat piesa și, în locul cuvintelor de care spunea că lipsesc de la final, a cântat pur și simplu „La-la-la-la-la”.

Și filmul, și piesa au avut un mega-succes, ajungând pe locul 1 în topuri. În 1985, Simple Minds au cântat piesa pe stadionul din Philadelphia, în cadrul Live Aid, iar tatăl lui Jim era în primul rând, urmărindu-i cu lacrimi în ochi… chiar dacă nu și-a recuperat niciodată cele 100 de lire.

Eu sunt topită și după poveste, și după film, și după piesă. Așa că las mai jos trailerul, videoclipul și versurile. Hai, acum spuneți voi, care e acea coloană sonoră care vă unge la inimă?

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

Don’t you (Forget about me)

by Simple Minds

Hey, hey, hey, hey
Ooh woh
Won’t you come see about me?
I’ll be alone, dancing you know it baby
Tell me your troubles and doubts
Giving me everything inside and out and
Love’s strange so real in the dark
Think of the tender things that we were working on
Slow change may pull us apart
When the light gets into your heart, baby
Don’t you, forget about me
Don’t, don’t, don’t, don’t
Don’t you, forget about me
Will you stand above me?
Look my way, never love me
Rain keeps falling, rain keeps falling
Down, down, down
Will you recognize me?
Call my name or walk on by
Rain keeps falling, rain keeps falling
Down, down, down, down
Hey, hey, hey, hey
Ooh woh
Don’t you try and pretend
It’s my feeling we’ll win in the end
I won’t harm you or touch your defenses
Vanity and security
Don’t you forget about me
I’ll be alone, dancing you know it baby
Going to take you apart
I’ll put us back together at heart, baby
Don’t you, forget about me
Don’t, don’t, don’t, don’t
Don’t you, forget about me
As you walk on by
Will you call my name?
As you walk on by
Will you call my name?
When you walk away
Or will you walk away?
Will you walk on by?
Come on, call my name
Will you call my name?
I say
(Lala la la lala la la)
Will you call my name?
As you walk on by