Jumătate tu, jumătate eu: Aproape 50% dintre români au credite!

Când eram mică, aveam impresia că împrumutatul de bani era crima crimelor. Habar nu am de ce trăiam cu impresia asta! Probabil pentru că era perioada comunismului când banii erau controlați sau pentru că adulții se ascundeau tot timpul și de toată lumea când era vorba de bani și de fluxul lor. Apoi am aflat de cămătari și nici până acum nu mi-am dat seama care era mai periculos: comunismul sau cămătăria.

În cazul cămătarilor, dacă voiai să împrumuți bani de la ei, îți puneai o groază de întrebări. Și erau cu totul altele decât cele de aici. Auzisem tot felul de povești despre cămătari și erau adevărate filme horror, mai ales pentru un copil. Când mama a trebuit să schimbe niște valută la un cămătar de ăsta, am crezut că înnebunesc de spaimă. Eram doar noi două, într-o zi de weekend și ne pregăteam de o înmormântare. Am zis că sigur o vor păcăli, că peste toate problemele noastre vom rămâne și fără bani și nu știam cum să vin eu, copilul super-erou, cu soluția salvatoare. Până la urmă am schimbat la cămătari valuta aia și nu s-a întâmplat nimic. Probabil că omul ăla avea suflet, până la urmă, pentru că ne-a văzut atât de triste și de înspăimântate. Țin minte că mi-a zâmbit, eu copil fiind, și nu știam unde să mă ascund sau să fug mai repede, pentru că eram ferm convinsă că ne va păcăli.

În ziua de azi nu mai e așa! Oamenii împrumută cu ușurință bani, fie că e de la un prieten, de la o bancă sau de la o firmă de credite. Acum ai chiar și opțiuni de rambursare a împrumutului, tocmai ca să le fie tuturor mult mai ușor. E o adevărată industrie, prielnică atât pentru cei care au afacerea asta, cât și pentru oamenii cu nevoi de împrumut. Oameni care uneori se îndatorează fără să știe exact cum vor restitui acei bani.

După o perioadă atât de lungă și de dificilă cu restricții nenumărate, oamenii și-au dat liber la dorințe și își iau din ce în ce mai multe credite. Conform unui studiu de anul trecut, 47% dintre români au făcut credite. Unul din zece români cu credite luate își dă mai mult de jumătate din venitul lunar pe ratele pe care trebuie să le plătească în fiecare lună. Cu toate acestea, încrederea românilor în instituțiile care oferă credite a crescut cu 7% în ultimii ani. Pe scurt, românilor le place să se împrumute și s-au obișnuit deja cu ideea că sunt datori să plătească în fiecare lună rate.

Foto: theodisseyonline.com

Share:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle+

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.