Croitoreasa de la Dachau este o carte care a urcat imediat în topul preferințelor mele. Am savurat fiecare cuvânt scris de Mary Chamberlain și m-am lăsat purtată în voia imaginației, întrebându-mă ce mai face Ada atunci când eram departe de carte și trebuia să mă opresc din citit.

Acțiunea cărții începe în Londra anului 1939, atunci când Ada Vaughan, o tânără croitoreasă săracă în vârstă de 19 ani, se îndrăgostește de contele Stanislaus von Lieben. Visează de mică la fascinantul Paris și la posibilitatea de a avea acolo propria casă de modă, așa că întâlnirea cu acest conte misterios și extrem de șarmant o face să se apropie cât mai mult de marele său obiectiv.

Pleacă imediat din Londra spre Paris, la brațul iubitului său, cu entuziasmul și naivitatea specifice vârstei. Doar că aici izbucnește războiul, iar Stanislaus o părăsește. Trezită într-o țară străină, singură și abandonată, se refugiază într-o mănăstire de maici. De aici este luată cu forța, împreună cu alte măicuțe, de către soldații germani și dusă într-un azil din Germania, unde este obligată să aibă grijă de bătrânii de aici.

În acest azil dă naștere unui copil, evident copilul lui Stanislaus. Îi pune numele Thomas, dar este nevoită să îl abandoneze, de teamă să nu fie ucise toate măicuțele, inclusiv copilul. Continuă să trăiască cu drama singurătății și a pierderii propriului copil, iar zilele îi sunt îngreunate de unul dintre pacienții azilului, un bătrânel cu o foarte mare influență.

Tot el este cel care o trimite să locuiască în casa nepotului său, recomandând-o ca o foarte bună croitoreasă. Ce-i drept, Ada era extrem de iscusită în ale croitoriei și, în plus, era și foarte creativă, aducând la viață modele unice și personalizate. Ajunsă în această casă, este ținută sclavă într-o cămăruță insalubră și obligată să coasă și să creeze obiecte vestimentare pentru nemțoaicele bogate din zonă. Devine atât de faimoasă în toată țara pentru calitățile sale de croitoreasă, încât ajunge să fie numită ,,Croitoreasa de la Dachau”, iar clientă să îi fie chiar Eva Braun.

După terminarea războiului și după ce este eliberată din mâinile inamice, se întoarce la Londra, unde află că tatăl său a murit, iar restul familiei nu vrea să o mai primească înapoi. Se hotărăște să se angajeze temporar într-un bar, făcând în paralel croitorie. Își dorește să strângă mai mulți bani, pentru a-l putea găsi pe Thomas și pentru a-l crește așa cum trebuie, alături de mama sa. Însă, reușește cu greu să pună un ban deoparte.

Într-o seară, iese singură în oraș și întâlnește un tip. Fiind sătulă de așteptare și având nevoie de puțină alinare, își petrece noaptea alături de acest bărbat necunoscut. La sfârșitul întâlnirii, observă cu stupoare că a fost plătită pentru ,,serviciile” ei, bărbatul considerând-o o doamnă de companie și nicidecum o posibilă parteneră de drum lung.

Își dă seama că astfel poate să câștige mai mulți bani și să îl recupereze mai repede pe micuțul Thomas, motiv pentru care continuă să fie o doamnă de companie, care ascultă oful bărbaților, apoi se culcă cu ei. Așa îl cunoaște pe Gino, unul dintre cei mai influenți oameni din oraș și intră sub protecția acestuia.

Finalul nu vi-l pot divulga, pentru că este prea savuros să nu-l descoperiți singuri. Pot doar să vă spun că Ada îl reîntâlnește pe Stanislaus! În ce context și ce se întâmplă cu cei doi? Vă las vouă această plăcere, în cartea Croitoreasa de la Dachau de Mary Chamberlain, disponibilă pe Libris.ro!

Foto: thejoycetailor.com