Am așteptat cartea asta cu sufletul la gură. Îl iubeam dinainte pe Matt Haig și simțeam că va ajunge la sufletul meu și acum. Dar acum se pare că mi-a depășit cu mult așteptările. Cu foarte mult! Am devorat cartea și am trăit-o intens cuvânt cu cuvânt, pagină cu pagină. E genul de carte pe care ai reciti-o iar și iar și pe care ai oferi-o cadou oricui drag, pentru că e „mind-blowing”. Bineînțeles, un alt exemplar cadou, că doar știți cum sunt eu cu cărțile mele!

Când a venit curierul vineri cu ea, nu m-am putut abține să nu o deschid un pic și să văd cum e. Ideea e că am început să o citesc și nu m-am mai putut opri. Îmi venea să împărtășesc cu toți lectura asta care mie mi-a mers la suflet, așa că vineri și sâmbătă mi-am umplut contul de Instagram cu citate din carte. Bineînțeles, sunt doar câteva dintre multele texte din roman care mi-au ajuns la inimă.

Cum să oprești timpul spune povestea lui Tom, un bărbat născut pe 3 martie 1581, care trăiește și azi. Suferă de o afecțiune care îi permite să îmbătrânească altfel față de oamenii obișnuiți, astfel că în prezent arată ca un om de 40 de ani. A trecut prin toată istoria lumii și a văzut pe viu toate transformările ei. I-a întâlnit pe William Shakespeare, Scott Fitzgerald, Charlie Chaplin și multe alte personalități, dar nimeni nu i-a rămas în suflet și în minte ca Rose, femeia pe care a iubit-o și care a murit cu mulți ani în urmă.

Este racolat de Hendrich, fondatorul Societății Albastros, care identifică toți oamenii ca Tom și îi ajută să supraviețuiască, cu condiția de a se muta dintr-un loc și de a-și schimba identitatea la fiecare opt ani, pentru a nu naște bănuieli în rândul oamenilor. Este sătul de viața lungă pe care o duce și de toți oamenii pe care îi lasă în urmă, dar luptă să continue astfel pentru că are un scop bine stabilit: trebuie să o găsească pe Marion, fiica lui și a lui Rose, care este la fel ca el și care se află undeva prin lume.

După mai bine de patru sute și ceva de ani, se întoarce în Londra, locul în care a locuit alături de Rose și Marion, unde devine profesor de istorie. Tot după mai bine de patru sute și ceva de ani mai face ceva ce nu a mai făcut de foarte multă vreme: își permite să se îndrăgostească din nou! Se îndrăgostește de Camille, o profesoară de franceză care îl face să se simtă mai plin de viață ca niciodată și căreia îi mărturisește până la urmă adevărul despre el. Nu vă voi spune cum se termină cartea, pentru că oricum v-am spus doar 5% din ce veți afla și veți trăi când o veți citi, așa că vă las să vă bucurați de această plăcere singuri!

E o carte care ridică întrebări, care oferă răspunsuri, care scoate la iveală perspective despre oameni, dragoste și viață. E despre căutarea noastră continuă, despre condiția noastră umană, despre bucuriile, tristețea și provocările cu care vine viața la pachet. E despre transformarea ființei umane, de la lucrurile firești și simple până la societatea ciudată care am devenit astăzi.

Cred că romanul lui Haig va deveni cartea anului 2018, atât de mult o iubesc! Vă las și pe voi să o citiți și să aflați cum puteți opri timpul, acest inamic dintotdeauna al omului! O găsiți online la Editura Nemira, în secțiunea Noutăți!