În week-end am fost la Sinaia. Nu mai fusesem de 5 ani, iar de fiecare dată când am mers a fost cu serviciul. Așa că ne-am luat prietenii, am rezervat câteva locuri la o cabană și am ajuns în renumita stațiune cu peisaje minunate.

Știam că e o stațiune scumpă. Acum 5 ani când am fost la Sinaia am dat 9 lei pe o cafea. Mai știam și că oamenii de acolo sunt foarte … hmm … hai să spunem că nu au nici o jenă în a-ți vorbi urât și în a te trata ca pe un alt turist bun de ”jupuit”. Asta am simțit-o și dățile trecute când am stat la hotelurile din centrul Sinaiei.

Primul moment de șoc a fost în prima seară. Proaspăt ajunși acolo, ne-am apucat să facem grătar. Și pentru că băieții se ocupau de grătar, noi, fetele, am zis să tragem o fugă cu mașina până în centru pentru a cumpăra pâine. Am mers, ne-am dat jos din mașină, am parcat exact în fața magazinului pentru că nu mai erau nicăieri locuri de parcare, deși acolo era interzis, dar am spus că stăm doar câteva minute cât luăm pâine. Când am ieșit din magazin, roata din față era deja blocată, iar oamenii care au făcut-o au dispărut imediat.

Ne-au lăsat în geam un bilețel pe care scria ”Ați încălcat Hotărârea de Consiliu Local nr. …/2008” și un număr de telefon la care să sunăm. Așa că am sunat. Răspuns: ”Abonat indisponibil”. Și așa am stat în frig aproximativ o oră, încercând să dăm de minunații oameni care ne-au blocat roata în nici 5 minute. Am sunat și la Poliția Locală, explicându-le situația și cerându-le un sfat, însă ni s-a spus să așteptăm acolo fără nici măcar un ”Bună ziua” sau ”La revedere”, pe un ton acru.

Când deja eram mai mult decât nervoase și pregătite să desfacem mecanismul ăla de pe roată și cu cricul, a apărut minunatul echipaj de poliție care s-a comportat cu noi de parcă eram ultimele cârpe de pe stradă. Îi chemasem între timp și pe băieți, cu care însă s-au comportat la fel.

Am plătit în cele din urmă 100 RON pentru că aveam nevoie de mașină, gândindu-ne că vom face contestație ulterior. Am aflat apoi că, din păcate, pentru contestații trebuie să mergi personal la Primăria din Sinaia care se deschidea evident luni. Cel la care am stat la cabană ne-a explicat că aceasta este o afacere la propriu făcută de poliția din Sinaia, care are normă de 100 de amenzi pe tură, lucrând câte 3 ture/zi.

După acest incident nefericit, am zis să mergem să vizităm sâmbătă și duminică obiectivele din jur. O altă afacere în Sinaia: locurile de parcare. În Sinaia fie parchezi pe interzis, fie într-un loc de parcare al Primăriei. Taxa de parcare: 10 RON, indiferent cât stai, pe motiv că ”sunt prea multe mașini ca să țin socoteala”.

Dacă vreți să mergeți la Babele și să urcați din Bușteni, parcarea e 10 RON, iar drumul cu telecabina 32 dus și 32 întors de persoană. Un turist străin ne-a oprit să ne întrebe dacă a înțeles bine că e așa de mult și când i-am spus că da a plecat dezamăgit. Mai uman la preț este tariful de la pârtia din Sinaia, unde un drum cu telegondola e 15 RON. Am prins și un concurs de dat cu placa și un concert Vița de Vie, care au mers perfect cu un vin fiert.

Ce merită văzut neapărat este Peleșul, care, deși îl mai văzusem și înainte, m-a impresionat plăcut și de această dată prin măreția și frumusețea sublimă a detaliilor. Prețurile sunt acceptabile: pachete de 20, 50 și 70 RON, în funcție de cât vrei să vezi din castel, evident cu reduceri pentru copii, studenți și pensionari.

Castelul Bran ne-a lăsat în schimb un gust amar, încheind excursia pe același ton de nesimțire pe care am găsit-o în toată Sinaia. Așa că, aceasta este clar ultima dată când mai calc pe acolo!

Mulțumesc Primăriei și Poliției Sinaia pentru un week-end de …