Pe vremea cand nu eram nici macar casatorita, am aflat de la mamicile din jurul meu ca bebelusii lor nu consuma sare. Atunci mi s-a parut ciudat, pentru ca nu ma gandisem niciodata la acest aspect. Dar discutiile cu ele, apoi cele cu medicul si studiile pe care le-am citit mi-au confirmat: bebelusii nu au (ne)voi de sare.

In primul rand, trebuie sa ne gandim ca ei nu au nici o memorie asupra gustului sarii, nici macar din perioada cand stateau bine-mersi la noi in burtica. Asadar, mancarea pe care le-o dam are gust pentru ei, chiar si fara sare.

Mai important este ca bebelusii cu varsta sub un an nu au voie sa consume sare, deoarece aceasta le poate suprasolicita rinichii sau poate duce la hipertensiune arteriala. Laptele matern si laptele praf contin cantitatea optima de sodiu necesara unui bebelus. Orice depaseste aceasta cantitate, prin adaugarea de sare in mancare, poate duce la aparitia de boli grave.

Dupa varsta de un an, este permisa adaugarea de sare in mancarea copilului, insa si atunci este recomandata o anumita doza de sare si chiar inlocuirea ei cu alte condimente si ierburi care pot da gust mancarii: ceapa, usturoi, lamaie, tarhon, oregano, cimbru etc.

Recomandarile specialistilor privind consumul zilnic de sare arata cam asa:
0-6 luni: sub 1 gram sare
6-12 luni: 1 gram sare
1-3 ani: 2 grame sare
4-6 ani: 3 grame sare
7-10 ani: 5 grame sare
11 ani-adulți: 6 grame sare

Pana acum, Rebeca nu a aflat ce e aia sare, dar nici nu ne grabim sa ii aratam. Stim povestea cu sarea-n bucate, dar mai stim si ca un gust perfect vine din combinatia perfecta. Mai ales, atunci cand ai o stare de sanatate perfecta si te poti bucura asa cum se cuvine de mancare.

Foto: www.saltsistersonline.com