Am terminat zilele trecute de corectat proiectele studenților din anul al treilea la Comunicare și Relații Publice. Nu spun că toate, însă o mare parte (mult prea mare) era reprezentată de documente pline de greșeli. ”Sh” în loc de ”ș” sau ”tz” în loc de ”ț”, ”mi-ar place” în loc de ”mi-ar plăcea”, ”crează” în loc de ”creează”, ”datorită” în loc de ”din cauza”, ”care” în loc de ”pe care” și câte și mai câte. Cuvinte scrise imediat după virgulă, fără spațiu între caractere, fraze alambicate în care se uită să se pună punct, emoticoane de pe messenger folosite în proiecte.

Acum mă gândesc … fie unii dintre ei pur și simplu nu au fost învățați la liceu aceste reguli, fie le-au învățat și le-au uitat în timpul Facultății. Și asta pentru că una dintre greșelile făcute de cadrele didactice de la Universitate este să nu corecteze studenții atunci când fac greșeli de limbă și nici măcar să îi depuncteze pentru asta. Nu aș vrea ca unul dintre acești studenți să se angajeze undeva, să scrie texte cu greșeli și să spună că în facultate așa a învățat.

Mă uit și în jurul meu la oameni care pretind a fi jurnaliști, studenți de nota 10 sau chiar bloggeri și care folosesc greșit limba română. Nu mai vorbesc de o mare masă de ingineri care susțin că există multe alte lucruri mult mai importante decât a vorbi corect limba română. Fapt ce mă îngrijorează serios.

Mi-e teamă și de ceea ce va urma, mai ales după noile reguli date de Academia Română, conform cărora putem scrie cuvinte legate sau fără cratimă, de genul ”nicio”, ”întro”, ”întrunul” etc. Încurajăm prostia, lenea și dezinteresul față de limba română?

A vorbi și a scrie corect limba română mi se pare un lucru de bază, care trebuie corectat imediat la cei care o folosesc greșit. De abia după ce avem această bază putem corecta la studenți și argumentele aduse într-un proiect, putem susține teze pe diferite teme și ne putem numi ingineri de seamă. Cer atât de mult?