Astăzi vreau să vă povestesc despre cartea Dictatori nemiloși, scrisă în 2006 de către Clint Misquitta. Poate vă întrebați de ce scriu despre dictatori nemiloși pe un blog de parenting. Ei bine, iată motivele:

– Pentru că toți dictatorii prezentați în carte au avut o copilărie nefericită;
– Pentru că istoria pe care o învață copiii noștri la școală e diferită de istoria din cărți sau din realitate.

Clint Misquitta este autorul acestei cărți, cel care a studiat și a rezumat în cartea sa viața a unsprezece dintre cei mai nemiloși dictatori pe care i-a avut omenirea: Adolf Hitler, dictatorul Germaniei; Pol Pot, coșmarul din Cambodgia; Slobodan Mileșovici, măcelarul din Balcani; Saddam Hussein, blestemul din Irak; Benito Mussolini, fascistul italian; Stalin, omul de oțel; Ayatollahul Khomeini, semnul lui Dumnezeu din Iran; Al-Gaddafi, distrugătorul Libiei; Idi Amin, măcelarul ugandez al Africii; Augusto Pinochet, megalomanul chilian; Kim il Sung, despotul nord-coreean.

Toți acești oameni (dacă pot fi numiți oameni) au îngenuncheat cu ideologiile lor popoare întregi și au ras de pe fața Pământului milioane de indivizi. Motivele sunt dintre cele mai absurde: ura pentru minorități, neîncrederea în ceilalți oameni, dorința acerbă de putere absolută. Metodele lor de ucidere în masă sunt greu de descris în cuvinte, mai ales pe un blog de parenting. Dacă veți citi cartea vă veți oripila singuri de mintea atât de inumană a acestor indivizi.

Ce au în comun acești 11 dictatori nemiloși? Faptul că toți au avut o copilărie nefericită! Toate acțiunile lor ca adulți sunt, de fapt, efecte ale lipsei lor de afecțiune atunci când erau copii. Au avut părinți care nu le-au arătat dragoste, afecțiune, înțelegere, atenție, grijă, comunicare. Au avut părinți care i-au bătut, au pus presiune asupra lor și nu le-au arătat încredere și sprijin. Când au crescut mari și au avut puterea în mâini, au simțit nevoia de răzbunare, arătându-le părinților lor și tuturor celor care s-au îndoit de ei că acum ei sunt adevărații conducători.

Desigur, nu vreau să exagerez acum, spunându-vă că, dacă nu vă iubiți copiii, vor ajunge niște dictatori. Însă, cu siguranță nu vor fi nici departe de profilul celor 11 bărbați prezentați în cartea „Dicatori nemiloși”. Sunt sigură că nici părinții lor nu s-au gândit la efecte pe termen lung atunci când i-au bătut sau i-au privat de dragoste și afecțiune. Și totuși, dacă s-ar fi gândit și dacă ar fi știut poate ar fi schimbat cu ceva lucrurile.

Asta așa, doar ca să vă mai dau un motiv în plus (mai extrem, ce-i drept) să nu îi mai bateți pe cei mici! Oferiți-le dragoste, afecțiune și înțelegere și asigurați-vă că îi ajutați să devină adulți buni și responsabili!

Cartea poate fi citită în familie, pentru a evidenția adevărata istorie a lumii și pentru a înțelege mai bine profilul adultului lipsit de iubirea părintească în copilărie. O găsiți disponibilă pe Libris.ro!

Foto: theguardian.com