Cine mă citește de când scriu pe blog, adicălea de vreo 14 ani încoace, știe că de-a lungul timpului am încercat, ca orice femeie cu câteva kilograme în plus, tot soiul de metode să scap de ele: pastile, prafuri, diete stricte, îmbrăcăminte specială, aparate revoluționare, ore de sport accelerat. Unele n-au funcționat deloc, altele mai mult rău mi-au făcut, iar unele au funcționat o perioadă. Ceva clar nu făceam bine. Era acel ceva care lipsea cu siguranță din tot tabloul ăsta al femeii setate să slăbească, să slăbească, să slăbească. Ce lipsea?

  1. Combinația potrivită dintre alimentație, sport și grija pentru mine;
  2. Atitudinea în fața acestor schimbări. Nu degeaba am tricou acum cu „Mindset is everything”;
  3. Cineva potrivit care să îmi fie alături în tot acest proces, care să mă facă să înțeleg cu adevărat despre ce este vorba, cum se procedează corect și să mă încurajeze constant;
  4. Motivația mea. E anul meu special, cum bine zice Neti și sunt mai determinată decât oricând să fiu perseverentă și să îmi duc la îndeplinire obiectivele.

Ce s-a schimbat acum? Am găsit fix acel ceva care lipsea de la toate cele patru puncte de mai sus. Hai să vă explic! Un divorț vine la pachet cu muuult stres. E de-a dreptul copleșitor și extrem de costisitor, oricât oi fi eu de puternică și oricât de amazoană m-aș da. Adevărul e că este al naibii de greu să treci printr-un divorț! Ajunsesem să dorm pe mine de oboseală și să observ cu groază că mă închei din ce în ce mai greu la nasturii de la haine. M-am uitat bine în oglindă și am avut o discuție serioasă cu domnișoara de acolo (păi nu sunt domnișoară de acum?!), de parcă eram De Niro în Taxi Driver. Bine, fără pistol. Așa că după ce mi-am zis câteva cu ardoare, am spus „Stop” și am început să iau imediat măsuri, ca să nu mai ajung ca în episodul din 2016, când am stat două săptămâni în perfuzie din cauza burnout-ului.

Cum am început programul de nutriție și sport la Dietis Gym

Anca Buruciuc Nutritionist

© 2019 Fotograf Irina Mocanu

Auzisem numai lucruri bune despre specialistul în nutriție Anca Buruciuc și despre centrul ei de nutriție și sport, Dietis Gym. Doar că centrul se afla undeva unde mie nu-mi era deloc la îndemână. Așa că pur și simplu nu am fost niciodată acolo. Dar cum nimic nu e întâmplător și lucrurile se așază întotdeauna așa cum trebuie, clădirea în care se afla sala urma să fie demolată, așa că Anca a mutat sala în Piața Unirii, unde mie îmi este mai mult decât la îndemână să merg. E fix în centrul orașului, cui nu îi este la îndemână să meargă acolo?

Când am cunoscut-o pe Anca a fost dragoste la prima vedere. Am început să trăncănesc de zor și să îi explic că nu mă mai simt bine în corpul meu, că mă simt tot timpul obosită, că nu mai am energie și că vreau să slăbesc câteva kilograme, fără să fac asta peste noapte și fără să devin fotomodel. Așa că Anca m-a întrebat de sănătate. Nu, pe bune, chiar m-a întrebat de sănătate și m-a pus să fac un set de analize. Femeia a terminat Medicina, e normal să vrea să știe exact de la ce pornește din punct de vedere medical și care e situația medicală a corpului meu. Și așa face cu fiecare pacient, nu sunt eu mai cu moț (chiar dacă mi-s „pui de moț”, cum îmi zice ardeleanul de taică-miu tot timpul).

Apoi, m-a rugat să mănânc normal o săptămână. Normalul meu. Adică fix cum mâncam în acea perioadă, doar să notez ce anume mănânc, cam cât și când anume. Așa, ca un jurnal, care să o ajute pe ea să înțeleagă care e stilul meu alimentar și pe mine să conștientizez tocmai că nu e cel corect. Mi-a pus o mulțimeee de întrebări la consultație și mi-a făcut un profil și o fișă de pacient cum nu mi-a mai făcut nimeni. Plus că discuția în sine cu Anca a fost total diferită de tot ce mai întâlnisem până atunci. M-a întrebat ce îmi place și ce nu îmi place să mănânc și mi-a explicat că procesul de slăbire presupune plăcere și o minte relaxată, nu restricții și frustrări. Și nu, nu înseamnă salate, fierturi și alimente fără gust. Sună deja foarte bine, nu?



Când m-a întrebat la ce anume nu pot să renunț odată ce încep schimbarea, i-am zis, evident, că la… vin. A zis „bine” și a zâmbit, de parcă știa ea ceva ce eu încă nu știam. Apoi m-a întrebat dacă fac mișcare. Mi-am umflat pieptul și am zis mândră toată că merg mult pe jos și că fac peste 10.000 de pași zilnic. Iar a zâmbit. Am înțeles zâmbetul ăla de abia la primele antrenamente. Acum deja râd în hohote când îmi amintesc. 10.000 de pași de mers zilnic pe jos… auzi la ea!

Anca mi-a întocmit un plan cu meniuri săptămânale personalizate și un program la sală, alături de multe, dar multe recomandări și ponturi, care m-au ajutat enorm în tot acest proces. Cel mai important este că mi-a explicat totul, așa cum o face de fiecare dată, cu calm, blândețe și zâmbete. Iar eu așa funcționez: dacă-mi zâmbești și-mi vorbești cu calm, sunt toată a ta. Dacă ridici tonul sau te încrunți certăreț, îmi întorc spatele, plec și poți să vorbești singur până nu mai poți. Dar Anca a știut perfect cum să mă ia și să îmi fie alături pas cu pas, în fiecare săptămână, la fiecare hop.

În mod normal, prima săptămână presupune un detox alimentar, iar sportul este introdus din cel puțin a doua săptămână, ca să o iei ușor și să îți înveți corpul cu schimbarea. Dar poate căpoasa din mine să nu se încăpățâneze și să înceapă totul deodată? Mi-era atât de dor de mișcare! De mișcare pe bune, nu de mers pe jos 10.000 de pași pe zi sau de alergat între muncă și copil.

Și am început! Și, Doamne, cât de stângace mă simțeam și cât mă chinuiam la primele ședințe… Oare ce se întâmplase cu acea Andreea care în liceu juca handbal și baschet, care era prima la ora de sport și care până și la proba de rezistență ajungea prima, cu o tură de viteză înaintea celorlalte fete? Da, mi-a fost tare greu la început, după atâția ani de pauză, dar nu am renunțat! Mi-am zis că pot, că trebuie și, mai ales, am avut lângă mine oamenii potriviți, care să mă încurajeze și să mă ajute să îmi depășesc limitele. 

În primul rând, e Anca Buruciuc, care e mereu acolo pentru mine și căreia îi mulțumesc din suflet că este un nutriționist, un profesionist și un om atât de minunat. Apoi, pentru că atunci când începi ceva fain nu poți să nu împarți bucuria cu prietenii, am luat alături de mine în această aventură și 3 prietene, toate mame active cu un program cel puțin la fel de haotic ca al meu: Anamaria Ghiban (profesor de limba română, antreprenor și mamă de 2), Irina Nichifiriuc (Mamprenoare, intructor Hand in Hand Parenting și mamă de 3) și Yvona Mardare (somelier, antreprenor și mamă de 2). Și uite așa ne încurajăm una pe alta, ne împărtășim reușitele, ne motivăm și aducem în cercul nostru din ce în ce mai mulți oameni, femei și bărbați deopotrivă, care își doresc un stil de viață sănătos și plin de energie.

Pe lângă toate femeile astea minunate, mai este cineva foarte important care mă ajută enorm, chiar mai mult decât își imaginează că o face. E vorba de Mihai Petrovici, antrenorul-om sau omul-antrenor. Mihai e cel despre care am zis pe facebook că niciun alt bărbat nu ne-a făcut să transpirăm în halul ăsta (wink-wink), cel care mă învață în fiecare zi lucruri fascinante despre sport și despre corpul uman, cel care mi-a devenit imediat nu doar antrenor, ci și bun prieten. E instructor de sport, antrenor personal, profesor de educație fizică, multiplu medaliat în arte marțiale Qwan Ki Do și un adevărat „magician”, pentru că nu știu cum reușește să facă atât de multe lucruri și să aibă totuși atât de multă energie. Și cine îl cunoaște pe Mihai știe ce zic!

Lui i s-au alăturat, cu aceeași doză imensă de pasiune și energie, alți instructori extrem de buni, care au ajuns imediat la inima mea: Andrei Tanasă, Mara Dumitru, Mădălin Pușcașu, Mădălina Andrici sau Robert Bucatariu.

Ce s-a schimbat la mine de când merg la Dietis Gym?

Și dacă tot am ajuns la capitolul energie, să vă zic cum mi-am redobândit-o eu pe a mea. Pentru că dincolo de cele 10 kilograme și de cei 7 centimetri din talie de care am scăpat din iunie până acum, am obținut ceva și mai important:

  • Am mai multă încredere în mine (știți atitudinea aia de „badass woman” căreia îi iese orice acum? Aia-i!);
  • Am mult mai multă energie (simt că pot muta munții din loc, chiar dacă la început nu mă puteam muta nici pe mine);
  • Am mai multă poftă de viață (am chef să fac o mulțime de lucruri și să mă bucur din plin de fiecare dintre ele);
  • Pielea mea a devenit mai tonifiată și mai catifelată (așa, ca să vorbesc ca în reclame. Sau, nah, dacă vreți, îmi vine să mă ating mai des, ca să vorbim ca în realitate);
  • Știu să aleg singură de acum alimentele sănătoase și le combin așa cum trebuie, în mod firesc, fără să mi se pară că „țin dietă” sau că e ceva chinuitor. Chiar nu e! E mai mult decât plăcut, pentru că e un stil întreg de viață și niște alegeri personale conștiente, care îmi fac bine din toate punctele de vedere;
  • Sunt mai relaxată, mai calmă, fără stres și cu o putere mai mare de concentrare. Nu degeaba se spune că sportul este cel mai subevaluat mod de terapie! Pentru că de abia atunci când începi să faci sport simți pe pielea ta puterea pe care ți-o dă sportul și fericirea pe care ți-o aduce, alături de o alimentație corectă. Și înțelegi că nu mai e vorba despre slăbit, ci despre nevoia de a fi bine cu tine.

Și cred că important e să îți găsești locul potrivit unde să faci asta, așa cum eu mi l-am găsit pe al meu la Dietis Gym. Îmi place acolo tocmai pentru că e mai mic, mai intim, mai uman (și știți cât de mult accent pun eu pe asta). E mai mult decât o comunitate faină de oameni pasionați de sănătate. E o gașcă de prieteni de toate vârstele și „mărimile”, de oameni care nu judecă, ci se motivează reciproc și construiesc împreună un stil de viață sănătos, cu zâmbetul pe buze.

Doamne, v-aș povesti încontinuu despre cât de minunat e acolo și cât de mult mi-a schimbat mie viața, mai ales în perioada asta hardcore. Dar mai bine vă las să descoperiți și voi, că tare bine e! Iar eu sunt prin preajmă, dacă aveți întrebări la care vreți să vă mai răspund sau pur și simplu aveți nevoie de cineva cu care să mergeți de mânuță la sală. Credeți-mă, n-ați fi primii!

Între timp, eu pregătesc un nou articol despre greșelile pe care le facem atunci când ne gândim să slăbim, alături de tot ce am mai învățat până acum pe subiectul ăsta de la oamenii mișto de la Dietis Gym. Cu mențiunea că: cine vine la sală le află mai repede și se bucură pe propria piele de beneficii!

Până atunci, vă las cu un link către pagina de Facebook și contul de Instagram Dietis, plus linkul către informațiile acelea care sunt pe buzele tuturor și care țin de program și de bani.

Ce vă recomand eu? O consultație nutrițională la Anca Buruciuc, care vă va spune exact ce aveți nevoie, atât pe parte de nutriție, cât și pe parte de sport. După consultația la Anca și la unul dintre antrenori, vi se poate sugera un abonament cu acces la sala de fitness și acces la antrenamentele de grup de la Dietis Gym (TRX, Step Aerobic, Pilates, Abs & Butt, Stretching, Tae Bo, Circuit Training, Fitball, Abs Workout, Fetno, Functional Training, Tabata, Cardio Fit), un abonament de personal training unu-la-unu cu unul dintre antrenorii de la sală sau un abonament de întreținere corporală (electrostimulare, termocuvertă, masaje și terapii alternative). Depinde de la caz la caz, pentru că fiecare om e diferit, iar la Dietis totul e personalizat, așa cum ar trebui să fie.

Ei, deci… cu cine mă mai văd de acum la Dietis Gym, ca să ne fie bine împreună?