Când mami și tati se despart

M-au tot întrebat oamenii care a fost cel mai dificil moment în tot procesul meu de divorț. Ei bine, cel mai greu moment nu a fost cel în care am luat hotărârea. Nici cel în care i-am comunicat-o lui. Nici cel în care m-am mutat. Și nici cele în care a trebuit să învăț să mă descurc singură cu foarte multe lucruri. Nu mă înțelegeți greșit, toate au fost grele! Dar, de departe, cel mai greu moment a fost cel în care i-am spus Rebecăi că noi doi urmează să ne despărțim.

Îmi aduc aminte și acum că nu am mai trăit niciodată acele stări. Vorbisem dinainte cu un terapeut, așa că atunci eram calmă și am putut să gestionez foarte bine întreaga discuție. Dar după ce am discutat cu Rebeca, iar ea a început senină să se joace, m-am dus la baie, am vomitat și am dat drumul lacrimilor. M-am eliberat de tot, apoi am putut reveni la ea, ca să o iau în brațe și să îi răspund la toate celelalte întrebări pe care le-ar mai fi putut avea.

Știu că vreți să știți cum anume i-am spus și ce s-a întâmplat, pentru că am primit această întrebare foarte des în privat, de la oameni care aveau de gând să divorțeze și erau înspăimântați de momentul în care le vor spune copiilor că mami și tati se despart. Cum spuneam, am discutat dinainte cu un terapeut, care mi-a spus că e foarte important să îi comunic copilului că Andreea și Etienne se despart, dar că mami și tati vor rămâne întotdeauna părinții Rebecăi. Și nu doar că i-am spus asta atunci, ci i-o spun frecvent, ori de câte ori am ocazia, alături de multe alte lucruri care o ajută să se asigure că mami rămâne mami și tati rămâne tati.


Hai să-ți spun o poveste!

Atunci când am anunțat-o că divorțăm, i-am spus o poveste și i-am desenat toată acțiunea: o femeie pe nume Andreea și un bărbat pe nume Etienne, care, cu mulți ani în urmă, s-au întâlnit și s-au îndrăgostit. Am desenat o inimă cu creionul și o linie între cei doi, tot cu creionul. Apoi am continuat povestea, zicându-i cu mare entuziasm despre momentul în care ea a venit în viețile noastre și cum ne-a umplut inimile de bucurie. Și am desenat totul cu un pix și cu un marker permanent. Apoi, i-am explicat că uneori iubirea dintre doi adulți dispare și că se pare că a dispărut și în cazul nostru. Și am șters cu radiera linia făcută cu creionul între noi, după care am evidențiat și mai tare liniile care duceau la ea și iubirea noastră pentru ea, asigurând-o că mami și tati vor fi întotdeauna acolo pentru ea și că o vom iubi necondiționat.

Apoi i-am zis cum o să ne mutăm noi două în chirie, cum vom face apartamentul nou fix așa cum vrem noi și că va fi ca la hotel, în vacanță. Probabil de aceea, atunci când i-am zis că trebuie să fac curat în casă, mi-a spus să chem proprietara să facă curat, că ea se credea la hotel. Dar am lămurit-o cum stă treaba cu făcutul curatului și cu chiria. Până la urmă, așa cum am învățat-o de mică, a văzut partea plină a paharului: s-a bucurat că are jucării în 3 case (la noi, la taică-su și la bunici), că va pleca în mai multe vacanțe și că va primi mai multe cadouri. După care a început să mă întrebe despre următorii iubiți din viața mea și mi-a dat lecții despre cum să-i cuceresc. Iar eu îi explic că orice bărbat care va veni în viața mea nu va fi noul ei tată, pentru că ea îl are deja pe tatăl ei.

Vom fi mereu alături de tine

Îi aduc aminte constant că mami și tati vor fi întotdeauna mami și tati, indiferent de ce s-ar întâmpla. Și o înconjor de povești asemănătoare, ca să înțeleagă că nu e singura care trece prin asta și că uneori lucrurile pot fi mult mai bune după o astfel de schimbare. Îi fac cunoștință cu copii care au părinți divorțați, ne uităm la filme și îi citesc orice prind pe subiectul copii cu părinți divorțați. Dar nu sunt foarte multe cărți care să trateze acest subiect. Oricum, bine că acum există cât de cât și că expun situații din realitate, nu ca înainte, pe vremea noastră, când aveam doar povești cu bărbați curajoși, cu prințese neajutorate și cu eternul „Au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, fără să știm și cum au reușit asta.

Una dintre cărțile care m-au ajutat în tot acest proces cu Rebeca este Vom fi mereu alături de tine. Când mama și tata se despart, o carte excelentă pentru copii, apărută în 2018, la Editura Univers. Cartea spune povestea unui băiat pe nume Alex, care locuia cu mama și tatăl său. Aveau o viață foarte frumoasă, făceau tot felul de activități împreună și se bucurau de timp petrecut împreună. Până când, lucrurile au început să se schimbe, iar mama și tata se certau din ce în ce mai tare și din ce în ce mai des. Își aruncau cele mai urâte cuvinte, se comportau groaznic unul cu celălalt și nu mai făceau nimic împreună din activitățile dinainte. Așa că Alex era din ce în ce mai trist și se întreba ce poate face ca să își vadă din nou părinții zâmbind. Era atât de supărat și de furios pe părinții lui care nici măcar nu își mai vorbeau, încât a refuzat și el să mai vorbească cu ei.

În cele din urmă, a venit ziua în care mama și tata l-au luat deoparte pe Alex și i-au explicat că ei doi nu se mai înțeleg și nici nu cred că se vor mai înțelege vreodată, că nu se mai iubesc ca altădată și că ar fi cel mai bine ca tata să se mute în altă parte. Alex a avut o mulțime de întrebări, dar mama și tata i-au răspuns cu calm și cu blândețe la absolut toate și l-au asigurat că orice s-ar întâmpla, ei vor rămâne întotdeauna mami și tati, care îl vor iubi și vor avea grijă de el.

Inimile noastre sunt pline de iubire pentru tine

După mutarea tatălui său, Alex și-a împărțit timpul și activitățile între cei doi părinți și chiar dacă la început i s-a părut ciudat, în scurt timp s-a obișnuit, iar acum îi place la nebunie. Și cel mai important, s-a liniștit, pentru că știe că inimile părinților lui sunt pline de iubire pentru el.


Tata era din nou fericit. Mama era din nou fericită. Dar Alex? Și Alex e fericit! Uneori, când părinții lui se întâlnesc, mama se încruntă din nou. Iar tatăl lui ține privirile în pământ. Iar din când în când se mai ceartă. Dar, adesea, amândoi se uită la Alex și… încep să zâmbească. Apoi se privesc unul pe celălalt… și își zâmbesc. Atunci Alex știe că mama și tata au totuși ceva în comun. Amândoi iubesc pe cineva și îl vor iubi mereu, toată viața. Acela este Alex.

Cartea continuă cu o scrisoare pentru părinții care divorțează din perspectiva copilului lor, apoi se încheie cu un epilog consistent, tot pentru părinți, de data aceasta scris din perspectiva lui Wolfgang Braukmann, psiho-pedagog și specialist în terapia maritală. Iar dacă povestea lui Alex v-am destăinuit-o cât de cât, epilogul și recomandările specialistului vi le voi lăsa să le descoperiți singuri, în cartea „Vom fi mereu alături de tine”.

O găsiți în librării sau direct pe site-ul editurii Univers, în Colecția Unicorn, acolo unde veți găsi unele dintre cele mai frumoase și mai bune cărți pentru copii, care tratează subiecte actuale și importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor fericiți. Iar eu sunt aici, dacă vreți să vorbiți cu cineva care a trecut deja prin asta. Pentru că așa cum spun eu tot timpul, lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum te aștepți. Uneori, ele sunt chiar mai bune!