Acum câțiva ani, înainte să fiu mamă, lucram într-un birou cu mai mulți colegi, nu de acasă, ca acum. La un moment dat, una dintre colegele mele a rămas însărcinată pentru a doua oară. Țin minte că mai avea un pic și intra în concediu prenatal și avea o stare de relaxare pe care nu o mai văzusem până atunci la alte femei. Ce-i drept, nici nu prea intrasem în contact cu mămici până atunci, mai ales cu mame de mai mulți copii. Nu pentru că nu voiam, ci pur și simplu așa se întâmplase.

Am și acum în minte figura acelei colege cu ochi strălucitori, cu zâmbetul cât casa, cu o mână pe burtă și cu una pe mouse, uitându-se la ecranul calculatorului. Zâmbea atât de frumos și de relaxant, încât nu am putut să nu îmi bag nasul și să văd ce face. Ei bine, făcea shopping de aici! Evident, m-am mirat, pentru că mă așteptam să se uite cel mai probabil la fotografii cu bebeluși sau ceva de genul ăsta, la ce zâmbet mămos avea în acel moment.

Așa că, mi-a explicat imediat că își cumpără cărți, pentru că de abia așteaptă să stea acasă, în concediu prenatal și să poată citi în voie toată ziua. Asta făcuse și la prima sarcină și reușise să citească foarte multe cărți. Vă dați seama cum mi-a surâs mie ideea, eu fiind una dintre cele mai mari iubitoare de cărți? Mai că m-aș fi apucat atunci să fac un copil, numai să pot sta toată ziua acasă și să citesc! Și uite așa, am așteptat și eu perioada de sarcină cu gândul ăsta în minte: să pot citi mai mult și în tihnă!

Evident, când am rămas eu însărcinată, îmi dădusem de mult demisia și pornisem pe cont propriu. Ceea ce înseamnă nu doar că nu am citit atât de mult pe toată perioada sarcinii, ci că am muncit în exces până în ultima clipă. Că, deh, așa e când tragi pentru tine! Ei, am mai și citit, normal, dar nu așa de mult pe cât mi-aș fi dorit! Și, oricum, când prindeam un pic de timp liber, băgam somn, pentru că îmi venea să dorm încontinuu și nu îmi mai trebuia nimic altceva. Vă mai aduceți aminte starea aia de somnolență, din perioada sarcinii? Doamne, cum mai era!

Și dacă tot ne-am amintit de sarcină, mi-am adus aminte de un alt lucru de care nu am mai avut parte o bună bucată de vreme: nu am mai putut folosi parfumuri. Eu, care sunt topită după arome și mirosuri plăcute, care mă înconjor de flori și de uleiuri esențiale, care am nenumărate parfumuri, pe care le tot schimb, m-am văzut nevoită să renunț o perioadă la ele, atât pe perioada sarcinii, cât și în primele luni de viață ale Rebecăi. Era ideea că nu este recomandat ca femeia însărcinată să se dea cu parfum sau anumite creme, la fel cum era și recomandarea conform căreia bebelușul nou-născut trebuie să simtă mirosul natural al mamei și să nu intre în contact deloc cu ingredientele unui parfum. Și cum eu am fost foarte stresată pe tema asta, m-am ținut departe de toate mirosurile puternice și de parfumuri sau alte produse cosmetice, în general! Ah, da! Și am renunțat atunci și la cafea, marea mea dragoste, pe care o savuram în căni mari de trei-patru ori pe zi până atunci!

Dar, să vedem partea bună a lucrurilor! Acum, Rebeca e sănătoasă tun, iar eu scriu acest articol cu un buchet mare de bujori pe birou, învăluită pe tot corpul de un parfum tare drag mie, cu o cană mare de cafea într-o mână și cu o carte alături, care de abia așteaptă să fie terminată! Lucrurile se mai schimbă sau… revin la normal!

Acum e rândul vostru! Ce voiați să faceți pe perioada sarcinii și n-ați făcut și la ce ați renunțat cu greutate atunci?

Foto: vitamedmdrx.com