Ce înseamnă mâncat sănătos?

Așa cum bine știți, după ce am ieșit din spital, am făcut câteva schimbări. Am muncit mai puțin, am spus mai des ,,NU” taskurilor suplimentare și am spus din plin ,,DA” acelor activități ,,doar pentru mine”. Dar am mai făcut o schimbare majoră: am modificat complet capitolul ,,Alimentație” și am trecut la mâncat sănătos!

Și asta pentru că am înțeles, destul de târziu ce-i drept, că sănătatea și starea de spirit sunt strâns legate de ceea ce mănânc. Poate suna un pic banal la prima vedere, însă, trebuie să recunoaștem că toți suntem campioni la teorie și complet corigenți la practică, în ceea ce privește stilul de viață sănătos.

Am patru săptămâni de când am pășit pentru prima dată în cabinetul nutriționist-dieteticianului Adina Rusu și de când am început să mănânc sănătos. Adina venea de mai mult timp în emisiunea mea radio și povestea despre nutriție însă, la acea vreme, eram încă sub mirajul muncii în exces și a mâncatului haotic. După ce am ieșit din spital am fugit repede la ea și m-am pus pe o altfel de treabă: cea pentru mine și pentru sănătatea mea.

Astăzi, după doar o lună de alimentație corectă, deja simt că sunt un alt om. Ce s-a schimbat? Sunt plină de energie mai tot timpul, sunt mai calmă, mă trezesc mult mai ușor dimineața și am mai multă putere de joacă alături de fiică-mea. Pielea mea este vizibil mai sănătoasă și simt că, în sfârșit, respiră. Nu mai am pofte de ronțăit și de mâncat dulciuri sau mai știu eu ce alte nebunii nesănătoase. Sunt extrem de mulțumită cu alegerile alimentare pe care le fac în orice moment, fără să mă uit cu tristețe în farfurie. Am scăpat de 4 cm în talie și am început să port curea. Asta până la achiziționarea de noi haine, atunci când voi scăpa de toți cm și de toate kg în plus.

Cum fac asta?

Evident, probabil vă întrebați cum am ajuns aici și cum se poate. Ei bine, vă voi dezvălui doar câteva dintre sfaturile pe care le-am primit de la Adina Rusu și pe care le-am aplicat cu succes în tot acest timp:

– În primul rând, văd acest proces nu ca pe o dietă chinuitoare de moment, ci ca pe un stil de viață care îmi face plăcere pe termen lung;
– Mănânc trei mese principale și două gustări pe zi;
– Iau cina cu patru ore înainte de culcare;
– Am eliminat din alimentație zahărul, prăjelile, făinoasele;
– Citesc ambalajul înainte să cumpăr un produs alimentar;
– Mănânc mai multe legume și fructe, cu mențiunea că am învățat câte și, mai ales, de care;
– Am grijă la dimensiunea porțiilor, fără să stau să calculez calorii sau să cântăresc gramaje;
– Am învățat cum să combin ingredientele și alimentele;
– Am înțeles cum să slăbesc fără să mă simt slăbită și fără energie;
– Am văzut pe propria piele că am nevoie de ajutorul unui specialist, care să îmi ofere recomandări personalizate de meniu, în funcție de nevoile mele și ale corpului meu;
– Am învățat că pot mânca sănătos și atunci când mănânc în oraș, dacă știu ce să aleg;
– Am înțeles că mâncarea sănătoasă chiar poate fi și delicioasă.

Și ca să spulber un mit, vă spun că a mânca sănătos nu înseamnă că e și scump. Cheltuiești mai puțin la cumpărături, pentru că știi deja ce să cumperi. Apoi, banii pe care îi dai nutriționistului pentru evaluare și monitorizare (și care chiar sunt puțini) sunt practic o investiție în sănătatea ta și o prevenire a îmbolnăvirii corpului. Și vă spun și vouă ce mi-a răspuns mie Adina atunci când am întrebat-o dacă e mai scump să ai un stil de viață sănătos: e mai scump după ce slăbești, pentru că trebuie să îți schimbi toată garderoba!

Ce îmi place teribil de mult la Adina este starea asta de bine pe care ți-o transmite. Îți explică cu zâmbetul pe buze ce ai de făcut, îți transmite încredere că vei reuși și, mai presus de toate, te asigură că poți fi creativ în alegeri și că te poți simți extraordinar de bine făcând asta. Și te ajută, evident, nu doar cu starea de bine, ci și cu idei de meniuri potrivite pentru tine.

E greu?

În această lună în care am mâncat sănătos am primit nenumărate întrebări de la oameni care voiau să știe cât de greu îmi este să țin ,,regim”. Ei bine, probabil că dacă aș fi început dieta înainte de problemele medicale, l-aș fi numit și eu tot regim și l-aș fi privit ca pe ceva chinuitor. Însă, începând acest stil nou de viață după ieșirea din spital, am toată motivația de a merge pe acest drum, de a mă simți bine făcând asta și de a mă bucura pur și simplu de viață. Nu e nimic chinuitor! Din contră! Îmi face o teribilă plăcere să văd cum corpul meu revine ușor-ușor la formele de odinioară și la starea de sănătate pe care mi-o amintesc din vremurile bune.

Așa cum spuneam și în celălalt articol: sunt atât de motivată să nu mă mai întorc în spital, încât, dacă simt vreodată o urmă cât de mică de abandon, îmi amintesc de orezul din spital și mă motivez instant!

Poate nu ați trecut printr-un astfel de șoc care să vă marcheze și să vă facă să vă schimbați complet stilul de viață, sau poate ați trecut prin ceva asemănător… ideea e să faceți tot ce vă stă în putință să nu suferiți neputincioși pe un pat de spital. Iar mersul la un nutriționist vă poate ajuta să aveți acel trai plin de energie pozitivă și de zâmbete pe care și-l dorește fiecare dintre noi.

Foto: Alex Pascariu Photography