Aveam de mult câteva întrebări de parenting, la care aveam nevoia unei confirmări avizate. Și, vorba aia, când ai întrebări, le afli răspunsul discutând cu un specialist. Așa că, fiind parteneri media la evenimentul Puterea Relațiilor, am profitat de situație și i-am luat un interviu unuia dintre cei mai îndrăgiți psihologi din România: Gaspar Gyorgy. Gaspar este psiholog clinician, terapeut relațional și președintele Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, iar pe 10 octombrie 2015 va susține, alături de Otilia Mantelers, specialist în parenting, un eveniment minunat la care îți recomandăm din plin să mergi și tu.

Este sanatos pentru un copil sa vada ca mami si tati se iubesc!

Andreea Ignat: Unii spun că este bine ca mami și tati să îi arate celui mic că se iubesc, alții spun că nu este bine să îți arăți sentimentele pentru partener de față cu cel mic, pentru că intervine gelozia lui. Cum este bine, de fapt, și ce înseamnă gelozia unui copil?
Gaspar Gyorgy: Relația de iubire dintre părinți modelează profund viziunea copilului asupra relațiilor romantice dintre adulți. Este sănătos pentru un copil să vadă că tata îi iubește și respectă mama, așa cum și aceasta își cultivă înțelegerea și aprecierea față de soțul ei. Exprimarea iubirii este un semn de inteligență relațională și o dovadă de siguranță interpersonală. Dacă ar fi să prescriu o rețetă pentru suflete, atunci cu siguranță aceasta ar include o doză maximă de comportamente pozitive de cel puțin trei ori pe zi, pentru toată viața.

În viziunea mea, gelozia copilului apare atunci când acesta a învățat că dacă mama iubește, atunci sentimentele acesteia pot fi îndreptate doar către o singură persoană. Mai concret, mama mă iubește pe mine și este distantă față de tata, ceea ce înseamnă să dacă îl iubește pe tata, va deveni distantă față de mine. Acesta raționament nu este unul conștient, ci este mai degrabă un răspuns emoțional în funcție de experiențele de viață ale copilului.

Andreea Ignat: Apropos de viața de cuplu și de sărutat în fața copilului: Cum procedăm cu pupatul copilului? Ne pupăm sau nu copilul pe gură?
Gaspar Gyorgy: Cu siguranță situația variază de la familie la familie. Sunt părinți și copii, care tolerează o astfel de intimitate, iar alții care o văd mai degrabă dezgustătoare. Adevărul este că nu putem judeca pe nimeni. Cel mai sănătos este să acceptăm diferențele și să învățăm să trăim cu acestea. Important este ca părintele să acționeze așa cum simte, cu accentuarea faptului că reacția copilului este aceea care va încuraja sau reduce un astfel de obicei relațional.

Concediile in doi sunt sanatate curata pentru intreaga familie!

Andreea Ignat: Și încă un aspect legat de viața de cuplu: sunt indicate sau nu și concediile doar în doi din când în când?
Gaspar Gyorgy: Andreea, concediile în doi sunt sănătate curată pentru întreaga familie. Important este ca părinții să nu uite de importanța intimității în doi, să-și ofere acest cadou și mai apoi să tolereze faptul că “Nu sunt simbiotici cu copilul”. Aici, de obicei, mămicile se simt vinovate și nu îndrăznesc, de teamă de a nu fi judecate, să se gândească și la nevoile personale – însă, la modul cel mai profund, acesta este nu doar un comportament pozitiv, dar și unul extrem de benefic pentru familie.

Dacă un părinte nu ține cont de nevoile sale, cu greu va tolera nevoile copilului, care nu-l implică și pe adult. Adesea, acesta este tiparul care duce la minunatul șantaj emoțional – “Eu am fost mereu acolo pentru tine, tu trebuie să faci la fel, dacă mă iubești.”

Andreea Ignat: Ce înseamnă, de fapt, un copil independent și ce trebuie să facă un părinte pentru a dezvolta independența copilului său?
Gaspar Gyorgy: Copilul independent și autonom a învățat să se bucure de relațiile cu părinții și, de asemenea, să savureze și conexiunea cu alții sau timpul petrecut singur. Este copilul care atunci când are probleme se întoarce cu încredere la părinte pentru a beneficia de ajutor și nu-i este rușine sau teamă să spună – “Mama/tata am nevoie de tine.”

Pentru a dezvolta autoritatea interioară a copilului este esențial ca părintele să dețină minime informații despre legături interumane, să îndrăznească să greșească, să se bucure cât mai mult când a făcut lucrurile bine și, nu în ultimul rând, să descopere ceea ce înseamnă “parentaj conștient” sau mindful parenting.

Pe Gaspar îl poți întâlni față în față pe 10 octombrie 2015, alături de specialistul în parenting Otilia Mantelers, în cadrul mega-evenimentului pentru părinți ”Puterea relațiilor – Călătoria de la vină la vulnerabilitate și vindecare”. Amândoi au o mulțime de informații utile pregătite să fie împărtășite cu tine, așa că prinde-ți un loc la conferință și beneficiază de o informare corectă despre puterea relațiilor în parenting!