Unul dintre obiectivele de la Kooperativa 2.0 Iași este să susținem comunitatea locală și să îi oferim sprijin în expunerea online. Asta am făcut și în cazul proiectului REDU, unul dintre ”copiii” Asociației Mai Bine.

Ce este REDU? Este un proiect extrem de fain, realizat de o mână de oameni care vor să facă lucrurile mai bine în comunitate. La REDU, ideea de bază este recondiționarea hainelor, redarea vieții textilelor și crearea de noi produse din materialele vechi, care, altfel, ar ajunge să fie aruncate și să aducă un impact negativ asupra mediului. Și ador oamenii creativi, atenți la ce se întâmplă în jurul lor, care nu cumpără doar haine din Mall, pe motiv că sunt la modă și că au o anumită etichetă.

Kooperativa 2.0 Iași

Când am mers la REDU cu bloggerii am aflat o mulțime de lucruri despre care nu aveam habar că se întâmplă în jurul meu. Am început întâlnirea noastră ascultând povestea REDU direct de la Anca Gheorghică, fondatoarea Mai Bine, căreia i-am luat de curând și un interviu la radio. Am continuat discuția în grădină la un ceai și o brioșă, cunoscând astfel întreaga echipă REDU, pe care, personal o apreciez nu doar pentru talent, ci și pentru că sunt printre puținii oameni cărora le pasă cu adevărat.

La un moment dat, Elena Racu ne-a întrebat dacă știm unde sunt fabricate hainele de pe noi și ne-a provocat să aflăm. La bluză era simplu: o aveam de la Dames, care are fabrica chiar în Iași, așa că am trecut testul la acest capitol. Dar pantalonii erau fabricați într-una dintre țările sărace, în condiții nu tocmai favorabile unei ființe umane. Am făcut repede o incursiune în țările de acest tip și am aflat de la Elena importanța pe care trebuie să o acordăm hainelor și folosirii lor de-a lungul anilor.

O altă activitate a constat în ghicirea prețului corect și a timpului de fabricare a unor produse realizate de cei de la REDU prin tehnica reutilizării materialelor. Bineînțeles, nici unul dintre noi nu a fost prea aproape, pentru că e greu să înțelegi cât de mult îți trebuie să creezi ceva din materiale reutilizate, fie că vorbim de timp, fie că vorbim de costuri.

Am primit și un test grilă, care a avut menirea să ne facă să înțelegem, printr-un mod creativ, cât de puține știm despre industria fashion și cum afectează ea mediul înconjurător. Apoi am trecut prin fiecare cameră de la REDU și am văzut cum se procedează în reutilizarea materialelor, de la primirea hainelor care nu mai sunt purtate, până la scoaterea la vânzare a produselor noi. Evident, fiind ONG, toate câștigurile din vânzarea hainelor se duc pe acoperirea costurilor de producție și de întreținere a locului, iar hainele care nu mai pot fi reutilizate se donează celor nevoiași.

Am primit drept cadou pentru interesul nostru și pentru cele 60 de kilograme de haine donate, câte un semn de carte personalizat cu textul ”Blogger K 2.0”, la care am lucrat fiecare câte puțin la mașina de cusut. Oricum, e mai mult decât un semn de carte! Este un semn care ne va reaminti de acum înainte că trebuie să avem mai multă grijă ce purtăm, ce facem cu hainele noastre și cum afectează decizia noastră mediul înconjurător.

semne de carte blogger

Eu una vă recomand să le vizitați nu doar site-ul sau pagina de Facebook, ci și sediul de pe Str. Petru Rareș, unde puteți dona haine pe care nu le mai îmbrăcați și de unde puteți cumpăra haine și accesorii reutilizate!

Mai multe fotografii de la vizita bloggerilor la REDU găsiți aici. Eu vă las cu câteva filmulețe, pe care trebuie să le vedeți și să le distribuiți, plus canalul de YouTube Mai Bine!

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

REDU from Mai Bine on Vimeo.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept