Băi, că tare mi-e dragă limba română! Și pe cât e de frumoasă, pe atât e de complexă și de dificilă. Dar parcă tocmai asta îi dă acea savoare și acea plăcere de a îmbina atât de melodios cuvintele și de a le așeza pe pagină, unul după altul.

Se spune că limba română este o limbă grea. Păi, este, la câte reguli complexe are și la câte poate oferi. E atât de complexă încât, chiar dacă o folosesc în jobul meu de atâția ani, tot mai descopăr periodic anumite greșeli pe care le facem din varii motive. Tocmai de aceea îmi place să o studiez și să citesc tot ce se poate pe subiectul ăsta.

Și uite așa am ajuns la cartea 101 greșeli gramaticale, un volum apărut în colecția „Viața Cuvintelor”, de la Editura Humanitas. Este scrisă de Isabela Nedelcu, doctor în filologie și lector universitar și cuprinde destul de multe greșeli pe care le fac românii în limba română. Da… 101 greșeli, mai exact! Pot părea multe, dar credeți-mă, sunt infime la câte greșeli există cu adevărat, dacă iei la puricat cuvânt cu cuvânt, virgulă cu virgulă, regulă cu regulă.

Ce am apreciat foarte mult la cartea asta este acceptarea limbajului vorbit și plin de umor în textele scrise, acolo unde se permite (de exemplu, publicații de gen sau bloguri) și acolo unde se respectă totuși gramatica limbii române. Adică, e ok să adopt pe blog stilul ăsta al meu, foarte popular și plin de umor cu care v-am obișnuit deja, atât timp cât scriu corect românește și cât nu îl folosesc chiar oriunde.

Noah, acum despre carte! Normal că nu o să vă zic toate cele 101 greșeli gramaticale, dar mi-a venit o idee! Citind cartea, mi-am dat seama că, pentru unii oameni care nu știu ce pisici este un „vocativ” sau care-i treaba cu „sintaxa”, poate fi destul de greu de digerat toată această informație. Și mă gândeam ce fain ar fi să existe niște articole scrise în stilul meu, în care cineva să explice mai ușor și mai amuzant care sunt greșelile din limba română. Așa că, din toamnă, odată cu începutul școlii, trecem și noi pe blog la lecția de română. În fiecare săptămână, scriu un articol cu câte o astfel de greșeală, nu ca să mă dau eu mare, ci ca să învățăm împreună și să ne intre bine la cap!

Ei, și dacă nu mai rezistați până la toamnă, să știți că găsiți cartea 101 greșeli gramaticale pe Libris.ro, la reducere! Așa că spor la citit și la scris corect!

Foto: wordsandphotoz.blogspot.ro