Am făcut testul de toleranță la glucoză specific acestei perioade de sarcină. Cum nu am suportat niciodată glucoza, am vomitat și sufletul din mine după ce am băut-o în acea zi. Da, nu am vomitat toată sarcina și vomit acum de la niște glucoză.

Eram pregătită psihic pentru acest diagnostic. Părinți și bunici cu diabet… cam greu să nu se provoace și la mine diabetul pe perioada sarcinii. Ce este diabetul gestațional? Este forma de diabet care apare în timpul sarcinii la femeile care nu au avut până acum această boală. Și dispare după ce naști, dacă ții un regim corespunzător. Apare la 4% dintre femeile însărcinate, așa că se pare că sunt una dintre puținele femei cu această problemă medicală.

Ce trebuie să fac ca să îl țin în frâu pe perioada sarcinii și să scap de el după ce nasc? Ei bine, să țin o dietă care constă în 5 mese pe zi: 3 mese principale și două gustări. Mese care să nu depășească 250-280 gr carbohidrați pe zi și multă apă. Mai exact, am pus limită serioasă dulciurilor, grăsimilor și făinoaselor. Și da, mă doare sufletul după dulciuri, dar ce nu fac eu pentru bebe?

Mă înțep de 6 ori pe zi în deget și îmi verific nivelul de glucoză din sânge, ca să îl pot ține sub control. E de abia prima zi și deja pare extenuant să îmi măsor mesele și să calculez când mănânc și când îmi iau sânge. Dar, om trece noi și peste asta cu puțină voință.

Și pentru că femeile cu diabet gestațional pot declanșa diabetul clasic dacă nasc la termen, va trebui să nasc cu două săptămâni mai devreme. Adică, pe la începutul lui iunie. Deci, încă 2 luni de dietă!

Foto: medicalnoises.com