Cred că sunt toți părinții de acord când spun că a fi părinte este poate cea mai costisitoare meserie din lume. Pe lângă faptul că un copil consumă multe resurse și are multe nevoi, fiecare părinte își dorește ce e mai bun și mai bine pentru copilul său. Bine, cel puțin așa e majoritatea sau așa ar trebui să fie.

Unul dintre multele aspecte la care nu mă zgârcesc deloc când vine vorba de Rebeca este capitolul încălțăminte pentru copii. Ce-i drept, am stat și m-am gândit care ar fi aspectele unde mă zgârcesc, dar nu mi-a venit nimic în minte. Și asta pentru simplul motiv că vreau ca ea să aibă parte de calitate. Și e o mare diferență între a avea lucruri de calitate și de a fi ținută ca o mimoză în puf. Și cred că v-ați dat deja seama că Rebeca nu e deloc vreo mimoză.

Știu cât de importantă e încălțămintea, fie că vorbim de copii, fie că vorbim de adulți. Și cred că e imperios ca încălțămintea copilului să fie una de calitate încă de la început. Da, chiar dacă la copii ritmul de a schimba încălțămintea de la an la an, de la lună la lună este pe repede-înainte, tot trebuie să îi cumpărăm o încălțăminte adecvată.

La ce ma refer cand zic incaltaminte adecvata?

1. Material – Să fie confecționată dintr-un material de calitate (piele, pânză etc.), în care să nu transpire piciorul și care să nu favorizeze apariția de ciuperci sau alte afecțiuni asemănătoare. Bineînțeles, piciorul ar trebui să fie lejer, deci, fără încălțăminte rigidă „care să susțină glezna” și fără două-trei perechi de șosete ca să îi fie cald sau să stea piciorul fix;

2. Mărime – Am auzit părinți care le luau copiilor încălțăminte cu vreo două sau trei numere mai mari ca să le ajungă mai mult timp. Adică, îi luăm acum o pereche de pantofi mai mare, copilul va merge greșit și va dobândi cel mai probabil un mers diform, ceea ce îl va afecta atât fizic, cât și emoțional, dar, măcar nu mai dăm bani pe altă încălțăminte în următorii ani?! Serios?!;

3. Formă – E indicat ca cel mic să aibă mai multe perechi când vine vorba de încălțăminte: papuci de casă, încălțăminte pentru joacă afară, încălțăminte pentru oraș etc. Totodată, forma pantofului ar trebui să lase piciorul să respire și să îl ajute pe copil să se simtă confortabil încălțat așa. Bine, nu mai zic că nu am înțeles niciodată de ce le cumpăr unele mame fetițelor de 3-4 anișori pantofi cu toc.

Sunt și pe net tot felul de sfaturi utile despre încălțămintea copilului. Acum e important de unde le luați și cum le puneți în practică! Este evident că știți ce e mai bine pentru copilul vostru, dar, hai totuși să nu ne zgârcim când vine vorba de lucruri pentru cei mici și, până la urmă, de sănătatea lor!

Foto: michelegravesphotography.com