Hai să recunoaștem! Care părinte nu își dorește un copil inteligent? Există vreun părinte în lumea asta care să spună „Băi, nu! Eu nu vreau un copil inteligent! Mulțumesc! Eu îmi doresc unul vai de capul lui!”. Noah, eu încă nu am văzut așa ceva și nici nu cred că voi vedea prea curând. Pentru că orice părinte întreg la minte și dornic de o dezvoltare armonioasă pentru copilul lui își dorește ca acesta să fie… inteligent. Și de aici se nasc mai multe tipuri de părinți: cei care doar își doresc copii inteligenți, dar nu fac nimic pentru asta; cei care își doresc copii inteligenți și le fac acestora mai mult rău decât bine; cei care își doresc copii inteligenți și fac ce trebuie pentru asta.

Și mă știți pe mine cum sunt eu când vine vorba de citit, de documentat, de întrebat și de analizat: absorb tot ce se poate absorbi și trec totul prin filtrul personal. Cu toate acestea, până acum, inteligența copilului meu nu a fost un subiect pe care să îl aprofundez la nivel de studii și discuții cu specialiști. A fost doar o corelare a informațiilor aflate din psihologia generală a copilului, din discuțiile cu experții în parenting și, bineînțeles, în mod natural, din instinct matern. În plus, m-au speriat tot timpul mamele care își duceau copiii de până într-un an la cursuri de limbă engleză. Sau tonele de articole de pe așa-zise site-uri de parenting care îndemnau mamele să își îndoape zilnic copiii cu ulei de pește și să le pună muzică compusă de Mozart, ca să fie inteligenți. Sau grădinițele care mă asigurau că după primul an acolo copilul meu va fi doxă de carte. Dar eu nu voiam un copil doxă de carte, cu Mozart în urechi și cu ulei de pește la gură, care să îmi recite Luceafărul la doi ani, în engleză! Eu voiam un copil fericit, normal din punct de vedere al inteligenței mintale și emoționale.

Ce am făcut? Am comunicat cu ea non-stop încă de când era în burta mea și o fac în continuare și azi, la cei aproape patru ani ai săi. Vorbesc cu ea despre orice, îi explic cu atenție orice lucru din lume și mă asigur că de fiecare dată combin perfect realitatea cu joaca. Îi citesc în fiecare seară, descoperim împreună lumea înconjurătoare și îi dau încredere să exploreze din plin. Nu folosesc pedepsele și recompensele, ci comunicarea și explicarea acțiunilor și a sentimentelor. Nu o presez să facă lucruri care nu îi fac plăcere și o încurajez să facă cu pasiune tot ce îi place. În plus, o iubesc de mor și mă asigur că îi spun asta în fiecare zi!

Dar e oare de ajuns să dezvolt un copil inteligent? Și până la urmă, ce înseamnă de fapt copil inteligent? Ce trebuie să fac eu ca părinte pentru asta și cum îmi dau seama dacă e prea mult sau prea puțin ceea ce fac pentru a-i stimula inteligența? Trebuie să i-o stimulez sau nu? De la ce vârstă și cum mai exact?

Mi-am pus aceste întrebări de abia când am văzut că urmează să aibă loc conferința Inteligența copiilor noștri, un eveniment care va răspunde la toate întrebările mele de mai sus, dar și la multe altele. Cine va răspunde mai exact? Psih. Dr. Andreea Simona Olteanu, doctor în psihologia dezvoltării copilului, psihoterapeut specialist, psiholog clinician specialist, logoped, Președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Copilului și a Familiei, profesor-formator în cadrul Institutului SPER, membru al taberelor de dezvoltare personală ale Kogaion Gifted Education, speaker internațional și specialist cu peste 20 de ani de experiență în practica de cabinet cu copiii și părinții lor. Pe scurt, un om extrem de competent, care poate răspunde pe înțelesul tuturor părinților prezenți la toate întrebările despre inteligența copiilor noștri, într-un mod argumentat și cu dovezi care vin atât din studii, cât și din experiență.

Așa că eu, pe 28 februarie, de la ora 18:30, mă duc frumușel în sala Glen Rose Ballroom de la Little Texas, să aflu direct de la psih. dr. Andreea Simona Olteanu cum stă treaba de fapt cu inteligența copiilor. Acum, după ce am aruncat un ochi peste informațiile despre acest subiect și mi-am stârnit curiozitatea, am o mulțime de întrebări la care vreau musai un răspuns. Cum? Ai și tu o întrebare despre inteligența copilului tău? Păi, e simplu! O lași aici, în comentarii, și eu promit că mă duc cu ea la conferință, să îi aflu răspunsul. În plus, mă întorc cu impresii, informații utile și răspunsuri la întrebări, pe care le voi pune pe toate într-un articol, după eveniment.

Vor fi multe de asimilat și, ca de obicei, exemplele vor fi diferite de la caz la caz. Așa că, dacă vrei să vii și tu la conferință (și ai face bine să vii), intră pe pagina evenimentului și înscrie-te mai repede, pentru că sunt locuri limitate! Hai, ne vedem pe 28 februarie la Little Texas, să învățăm împreună din tainele inteligenței la copii și, mai ales, să aflăm ce putem face noi ca părinți ca să avem copii inteligenți!

Foto: Rebeca la ședința foto de la Pic Me