Am avut de mică un interes aparte pentru culturi, rase și minorități. Țin minte că citeam tot ce se putea despre istoria lor, apoi scriam eseuri, unde îmi exprimam în voie propriile păreri. Erau pentru plăcerea mea, nu pentru școală, așa că majoritatea au rămas neîmpărtășite. Chiar și așa, pasiunea și curiozitatea pentru istorie au rămas și continuă să fie! Acum nu mai apuc să scriu eseuri, dar măcar mă bucur de o literatură mai bogată în domeniu și, bineînțeles, de filtrele care au venit odată cu vârsta și contextul social.

Și dacă eseurile mele din copilărie au rămas neîmpărtășite, zic să împărtășesc măcar acum cu voi articolele de pe blog despre cărțile pe această temă. Astăzi, de exemplu, vă fac cunoștință cu Frederick Douglass, care ne povestește din propria experiență cum e Viața unui sclav american.

Născut în 1818, fără a ști exact data nașterii sale, Frederick Augustus Washington Bailey a fost sclav, aboliționist, scriitor, redactor de ziar, reformator, om de stat și orator. A avut una dintre cele mai zbuciumate copilării de care am auzit vreodată. Nu a știut niciodată cine a fost tatăl lui, iar pe mama sa a văzut-o doar de câteva ori pe timp de noapte când era un copilaș. A fost sclav încă de mic, la fel ca mama lui. Și tot ca ea și ca toți ceilalți sclavi a trecut prin nenumărate abuzuri fizice și emoționale. Cruzimea descrisă în cartea asta și motivele pentru care erau acele bătăi aplicate sclavilor te fac să te cutremuri și să te întrebi cât de inumani pot fi uneori unii oameni.

Frederick a avut mai mulți stăpâni. Unii mai buni, alții adevărate bestii. Unii îi dădeau un colț de pâine, alții îl țineau flămând, în timp ce îl obligau să trudească zi și noapte. De cele mai multe ori a fost la un pas să moară din cauza oboselii și a bătăilor repetate.

Una dintre stăpânele pe care le-a avut la preadolescență a început să îl învețe să citească. Asta până în momentul în care soțul ei a aflat și a dat ordin să înceteze, ținându-i soției sale un adevărat discurs despre cât de periculoasă poate fi educația unui sclav și cât de important e pentru albi să își țină sclavii în ignoranță. Acela a fost momentul în care Frederick a înțeles că doar educația îl va face un om liber.

A început să învețe singur, pe ascuns, inventând tot felul de strategii și planuri de învățare și de câștigare a timpului personal. La 20 de ani reușește să fugă din Baltimore spre New York și apoi spre New Bedford. Își ia un nou nume, se căsătorește și obține un loc de muncă în calitate de om liber.

Urmează o serie de întâlniri cu diverși aboliționiști și oameni interesați de drepturile omului. Ușor, ușor, Frederick obține din ce în ce mai multe și mai importante funcții de putere, timp în care își transmite mesajul atât prin cărțile pe care le scrie, dar și prin numeroasele cuvântări e care le ține de-a lungul anilor.

Viața unui sclav american a apărut în 1845 și este prima carte scrisă de Frederick Douglass. Ea reprezintă mai mult decât o mărturie istorică a realităților din viața sclavilor americani! Este manifest, este exemplu, este îndemn! E acel ceva care te face să înțelegi ce înseamnă cu adevărat pasiunea, educația, determinarea. Este o lecție de istorie și de viață, deopotrivă!

Cartea a fost tradusă și în română și publicată în colecția Autobiografia, la Editura Herald. O găsiți online și pe Libris.ro, evident, la reducere!

Foto: newrepublic.com