Stau de vorbă cu Rebeca și ne jucăm. În fundal, se aude televizorul din bucătărie. Începe reclama care ne asigură continuitatea unui Crăciun din care nu lipsesc lucrurile de bază: Moș Crăciun, bradul, familia și, evident, filmul „Singur acasă”. Îi atrag atenția Rebecăi și o întreb dacă așteaptă nerăbdătoare să vadă filmul acela simpatic cu băiețelul și mai simpatic, pe nume Kevin. Îmi răspunde sec că știe filmul și că l-a văzut și anul trecut. Zâmbesc și o asigur că îl va vedea de acum în fiecare an, pentru tot restul vieții. Pentru că așa devin unele lucruri tradiții de Crăciun și parcă nu mai e magia magie dacă nu apare Kevin în peisaj.

Mi-a luat ceva timp să înțeleg care e treaba cu spiritul Crăciunului și de unde vine toată magia din acea perioadă. Dar și când am înțeles… Hai să vă povestesc! Lăsăm la o parte latura religioasă a ideii de Crăciun, dar și filmele de la Hollywood și ne îndreptăm spre marea bucurie a copiilor care îl așteaptă pe Moș Crăciun. Acei ochi mari cât cepele, acele gurițe mute de uimire, acele inimi pline de speranță care fac ca dorințele să se îndeplinească. Și e, într-adevăr, ceva magic în toată această poveste. Pentru că noi, adulții, am pierdut-o cu timpul pe undeva și puțini sunt cei care o mai regăsesc, măcar pe jumătate.

Când am citit cartea lui Matt Haig, Fetița care a salvat Crăciunul, mi-am adus aminte de acel sentiment pe care obișnuiam să îl am și eu atunci când eram copil. Adică tocmai acea speranță, acea încredere, acea magie de care vorbeam mai sus. Am zâmbit ușor amar și mi-am propus să nu o mai las niciodată să îmi părăsească inima. Apoi, cu tot entuziasmul de pe lume, m-am dus la Rebeca să îi spun pe scurt povestea cărții de peste 300 de pagini. Doar că, așa cum face ea de fiecare dată, Rebeca m-a lăsat și acum cu gura căscată. Înainte să îi spun cum stă treaba cu magia Crăciunului, mi-a spus chiar ea: „Mazia ștă în inimă, mami! Tlebuie doal șă cleji!”. Și am simțit pe loc cum inima mea se umple nu doar de și mai multă iubire pentru ea, ci și de… magie! Și, Doamne, cât de minunat e să trăiești din nou acel fior care te face să simți magia, să știi că ai puterea să faci lucruri bune, să îți lași pur și simplu imaginația să zboare și să creadă în ceea ce vede și ce simte.

Cartea lui Matt Haig spune povestea Ameliei, primul copil căruia Moș Crăciun i-a oferit un cadou. Este fetița care a crezut cel mai mult în magie, motiv pentru care Moș Crăciun o consideră un copil special. Amelia duce o viață foarte grea. Nu are tată, iar situația financiară precară o forțează să își ajute mama la munca grea de coșar. Când mama ei se îmbolnăvește grav și moare, Amelia este dusă la un centru de săraci, unde este ținută cu forța și obligată să trudească zi și noapte. Dar Moș Crăciun o salvează, pentru că și ea a salvat, la rândul ei, Crăciunul și are să-l salveze din nou. Ea și inima ei plină de speranță. Și cum să nu ți se umple și ție inima și să îți aduci aminte că simțeai și tu odată la fel?

Povestea e plină nu doar de emoție și de magie, dar și de foarte multe aventuri, pe care le veți citi cu mult entuziasm. Este o carte perfectă de citit pentru toți copiii de peste 8 ani, inclusiv adulți. Iar cei de sub 8 ani o vor îndrăgi povestită cu tâlc de părinți, profesori sau bunici. O găsiți la Editura Nemira, în colecția Nemi, acolo de unde puteți lua și celălalt bestseller al lui Matt Haig – Un băiat numit Crăciun. Împreună pot fi cadoul perfect de Crăciun atât pentru copii, cât și pentru adulții care și-au pierdut undeva pe drum magia de Crăciun.

Foto: netmums.com