Mai țineți minte cum reacționam noi când eram mici și vedeam un medic sau un polițist? Nah, noi facem parte din generația aia de copii care erau amenințați tot timpul cu replica năucitoare: „Dacă nu ești cuminte, te dau pe mâna polițistului!” sau „Dacă nu stai locului, mergem la doamna doctor și îți face injecție cu acul ăla mare!”. Nu-i de mirare că atunci când vedeam uniformele de polițiști sau halatele medicale ne crispam și înlemneam pe loc, fiindu-ne frică de bieții oameni, care, de fapt, ne voiau binele.

Și uite așa au crescut generații întregi de oameni cărora le este teamă să meargă la medic, pentru că adulții din copilăria lor le-au spus că doctorii sunt acele persoane îngrozitoare care de abia așteaptă să le facă ceva rău copiilor. Pentru că, pentru noi, halatele alea erau simbolul indubitabil al fricii, haina pe care o purta dușmanul nostru cel mai de temut. La fel și cu polițiștii! Generații întregi de oameni care nu au încredere în polițiști și care se tem de ei, în loc să se simtă protejați.

Și am spune că lucrurile s-au întâmplat așa în trecut și că astăzi totul s-a schimbat! Dar, din păcate, nu putem spune asta 100%. Da, e clar că s-au mai schimbat, odată cu noile studii, cu toate cărțile din parenting, cu întregile experiențe ale noilor părinți care au privit parentingul cu alți ochi. Însă în continuare văd părinți tineri care își amenință copiii că îi vor da pe mâna medicilor sau a polițiștilor, dacă nu sunt cuminți. Și uite așa, săracii medici și săracii polițiști sunt priviți cu groază de către copii și se transformă în personaje negative, în loc să fie exact invers.

Dragi părinți, copiii ar trebui să crească știind că dacă au o problemă medicală, ar trebui să meargă imediat și cu încredere la medic. Mai mult, ar trebui învățați să meargă la controale periodice și să aibă grijă de sănătatea lor, conform recomandărilor făcute de doctori. Copiii trebuie să învețe să își iubească sănătatea și să aibă încredere în medici, oricare ar fi ei. La fel și cu polițiștii, educatoarele sau orice alte persoane care poartă uniforme și care ar trebui să fie personajele pozitive din viața copiilor noștri.

Trebuie să recunosc că și eu am avut oroare multă vreme de uniforme, atât de cele purtate de medici, cât și de cele purtate de mine la școală. Atunci când ni s-a spus la grădiniță că și copiii noștri trebuie să poarte uniformă și să aibă toate lucrurile personalizate și totuși la fel, am strâmbat un pic din nas. Dar apoi m-am relaxat imediat, pentru că am înțeles că antipatia asta pentru uniforme e doar în mintea mea, iar Rebeca o poartă chiar cu mare plăcere, simțind că aparține acelui colectiv. Bine, am strâmbat totuși din nas din nou când a trebuit să îi cos numele pe lucrurile de la grădiniță. Iar eu, anti-talent la cusut și lăsând totul pe ultima sută de metri, ca o mamă imperfectă ce sunt, am tras o cusătură de zile mari.

Dar să revenim la ideea cu teama de halate a copiilor, pentru că vreau să vă mai spun ceva foarte important! Nu e de ajuns să încetăm a le spune copiilor că doamna doctor este bau-bau. E nevoie de un pic mai mult aici! Multă lume mă întreabă de ce nu plânge niciodată Rebeca la medic, chiar și atunci când îi este foarte rău sau atunci când i se ia sânge pentru analize. Răspunsul e foarte simplu:

  • Rebeca știe că medicul este omul de încredere care îi vrea binele și care o va ajuta să fie mereu sănătoasă și cu poftă de joacă;
  • Înainte de a merge la medic, îi explic Rebecăi tot ce vom face acolo, pas cu pas și îi transmit ideea că este o fetiță curajoasă, că medicul îi vrea binele și că ne vom juca împreună cu instrumentele din cabinet, apoi vom veni acasă și vom consulta toate jucăriile;
  • Vizita la medic este întotdeauna o joacă continuă și o comunicare permanentă, astfel încât ea să aibă parte de o experiență pozitivă de fiecare dată;
  • Nu o țin niciodată cu forța la medic, îi respect libertatea, iar ea stă singură, zâmbește și vorbește în timp ce medicul o consultă sau îi ia sânge;
  • Îi vorbesc periodic Rebecăi despre importanța sănătății, despre vizitele la medic, despre relația deschisă pe care trebuie să o avem cu medicul și despre cât de buni și de minunați sunt doctorii.

În încheiere, cred că trebuie să le transmitem copiilor noștri că halatele alea nu sunt bau-bau, ci, din contră, sunt zâmbete și muncă ce trebuie respectată. Și credeți-mă, nu doar că le va schimba percepția asupra medicilor sau a oamenilor cu halate și uniforme, dar vă va ușura și vouă, ca părinți, vizitele la medic care până acum poate erau pline de stres, de lacrimi și de țipete! Încercați!

Foto: news.nationalgeographic.com