Nu cred că mai este un mister pentru nimeni pasiunea mea pentru istorie și pentru curiozități. Îmi place să aflu poveștile din spatele a tot ce există pe lumea asta și sunt fascinată de cum se făceau lucrurile în trecut. Așa că sunt genul de om care citește tot ce prinde cu privire la „cum se făcea”, „cum a apărut” sau „cine a inventat”. Îmi place să mă transpun în lumea de altădată și să îmi imaginez lucruri, locuri, oameni care au lăsat ceva în urmă. Îmi place să retrăiesc, prin imaginație, alături de toate personajele importante din istorie. Îmi place să le aflu tainele și să le spun mai departe.

Și uite așa, când am văzut colecția „Istorie cu blazon” de la Editura Corint, am zis că trebuie să o am. Prima carte citită din colecție este Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, o combinație ideală între poveștile de demult și imaginile de la acea vreme, puse la dispoziție de Arhivele Naționale ale României.

Ce veți găsi în carte? Ei bine, în primul capitol veți afla cum se lua masa la români pe vremuri, care era „specificul național”, cum erau piețele pe atunci, care erau cele mai apreciate bunătăți, ce spuneau cărțile de bucate din trecut și cum era considerată femeia din acest punct de vedere.

Al doilea capitol vorbește despre protocolul și rafinamentul meselor regale, despre ceremonialul de la Curtea Regală, cu tot ce înseamnă prânzuri, baluri și serate, cum se făceau toasturile, cum se lua masa în afara salonului, care erau ritualurile suveranilor, care erau deserturile preferate ale doamnelor de la Curtea Regală, cine erau bucătarii regali și cum făceau ei meniurile zilnice.

Al treilea capitol aduce în prim-plan mesele boierești și modul în care mânca pe atunci lumea bună. Aflăm de aici ce se gătea, cine gătea, cine servea, cum erau balurile și saloanele, care erau regulile de bună purtare la masă, dar și ce se petrecerea la vânătoare și ce presupuneau mesele cu vânat.

Al patrulea capitol se numește „Masă, eveniment și socializare” și invită la un tur mai mult decât interesant al restaurantelor, hanurilor și prăvăliilor de la acea vreme. E un capitol scurt, dar atractiv!

Capitolul numărul cinci vorbește despre protocol și rutină la masa din armată, la mănăstiri, la școli, dar și în cazul muncitorilor.

Capitolul numărul șase ne scoate iar în oraș, de data aceasta cu tabieturi și delicatese. Așa că trecem pe la băcănii și vânzători ambulanți, magazine de pâine și plăcinte, berării, cafenele, cofetării și multe alte locuri de timp liber și socializare.

Mai bine de jumătate din carte conține fotografii legate de mesele de odinioară, atât cele ale familiei regale și ale lumii bune de la acea vreme, cât și ale oamenilor simpli din ultimul secol de istorie românească.

Mesele de odinioară este genul de carte care ar trebui să existe în biblioteca fiecărui român, pentru că oferă o perspectivă unică asupra vremurilor de altădată. Și sunt sigură că și elevii ar învăța istoria mai cu plăcere, dacă ar afla și astfel de informații din trecutul atât de neatractiv pentru ei.

Cartea e disponibilă, la reducere, pe site-ul Editurii Corint, în colecția Istorie cu blazon! Eu una știu sigur că de abia aștept să le citesc pe toate!

Foto: familiaregala.ro