Mihaela Forgaciu este Strategic HR Adviser și CEO HR Embassy. O poți întâlni în calitate de speaker la evenimentul HR Summit Iași 2013, din 17 octombrie 2013, unde va vorbi despre motivarea angajaților. Pentru că mi-a plăcut subiectul acesta, i-am luat un interviu de care sper să te bucuri și să înveți și tu, așa cum am făcut și eu:

1. Aveți o experiență impresionantă de peste 15 ani în HR. Dar, cum a început totul și care au fost etapele principale din cariera dumneavoastră?
Inca din timpul liceului am lucrat. In timpul facultatii, lucram ca translator/ engleza, „traduceri la pagina” si castigam bani din munca mea. Ma duceam la interviuri, in urma anunturilor gasite in ziar – Romania Libera. Cariera in HR a inceput cand un client, al Thomas Cook unde lucram/ stagiu de practica, Country Manager la acea vreme al Hudson International, a fost impresionat de atitudinea mea si de felul in care am comunicat cu el, aveam 20 de ani pe atunci. Mi-a propus sa vin la un interviu a doua zi la sediul lor. Era primul meu interviu serios. Mi-a facut o oferta interesanta: Executive search Consultant la Hudson Romania. In acest job trebuia sa aduc contracte de recrutare si selectie, apoi sa derulez procesul de cautare candidati, pana la prezentarea „listei scurte de candidati” catre clientul adus.

Etape principale: dupa aceast experienta, am fost contactata direct de catre CEO Zapp Romania si mi s-a propus job-ul de DirectorMihaela Forgaciu 1 Personal al Zapp Romania-ex Telemobil.  A urmat Raiffeisen Bank – Manager Recrutare. Am fost contactata direct – asa numita metoda direct search. Aici am angajat mii de oameni in toata Romania. NBG Group a preluat Banca Romaneasca, am fost contactata de ei si am preluat postul de Director resurse umane/ Membru in Board. Urmeaza Grupul Tiriac Holdings – Director resurse umane, unde m-am ocupat de implementarea tuturor politicilor si procedurilor de HR pentru afacerile Grupului Tiriac in Romania.

De aproximativ doi ani am decis sa ma dedic exclusiv companiei mele – HR Embassy – www.hrembassy.ro, companie care ofera solutii strategice de resurse umane, in acord cu strategia de afaceri. Ofer toata gama de servicii HR pentru companii si persoane fizice. De mentionat serviciile de consiliere vocationala, redactare de CV, rescriere CV profesional, serviciu care este extrem de cerut acum pe piata muncii. Candidatul invata cum sa se prezinte corect la interviu, cum sa caute inteligent un job, care este atitudinea „de succes”.

2. HR-ul este un domeniu complex și, așa cum spuneți și dumneavoastră, este o artă. Ce vă place cel mai mult la această meserie?
Cel mai mult imi place sa ajut oamenii! Imi place si ma motiveaza mult activitatea mea profesionala: relatia directa cu oamenii, capacitatea mea de a „deschide drumuri noi” in cariera, satisfactia ca prin munca mea ajut oamenii sa ia cele mai potrivite decizii pentru cariera lor. Sunt situatii cand oamenii decid, dupa discutii cu mine sa isi dea demisia de la actualul loc de munca. Este decizia lor si de multe ori vine ca efect al constientizarii profunde, a acestora, cu privire la ceea ce conteaza cu adevarat in viata. Nu este suficient sa ai un job! Trebuie sa fii fericit, implinit, motivat, recunoscut, apreciat, sa te dezvolti profesional, sa te duci cu placere la job. Despre acesta este vorba pana la urma… despre fericire! Imi place sa spun ca HR Embassy ofera un „pasaport spre fericire profesionala”. Prin autocunoastere, asistata de experti poti defini mult mai clar ce vrei de la viata. Astfel vei lua decizii corecte, vei alege tu un job! E fascinant ce fac in fiecare zi: interviuri, audit de HR in organizatii mari, calatoresc mult, aleg cum imi voi petrece timpul, ma bucur de viata, am grija de familia mea, vorbesc la Conferinte… sunt fericita si libera!

3. La HR Summit Iași 2013 veți vorbi despre motivare. Ce motivează un angajat să dea ce-i mai bun din el, în afară de beneficiile financiare?
Este o discutie ampla. Pe scurt este vorba de natura umana. Psihologie, statistica, studii, metode, exemple concrete de succes. Va astept cu drag la Conferinta, unde voi dezvalui mai multe despre aceasta tema complexa. Va fi o „lectie” despre fericire – atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. O sa va placa mult!

4. Există rețete de succes general valabile în ceea ce privește motivarea angajaților?

Nu cred in retete prescrise. Fiecare om se pozitioneaza si actioneaza diferit. Astfel face alegeri, in functie de setul sau de valori in care crede! Statistic vorbind – da! Exista cateva tehnici de motivare, folosite la scara larga, care dau rezultate excelente. In principal, este vorba de „comunicare”. Felul in care comunici cu oamenii, atitudinea fata de oameni, intelegerea nevoilor acestora, pozitionarea corecta a mesajelor, gestionarea conflictelor etc.

5. Cum se vede piața de HR din România din prisma Mihaelei Forgaciu?

Mihaela Forgaciu 2Tehnologia, lumea IT&C, Internetul schimba radical conceptul traditional de „munca”. Cred ca in multe domenii, contractul de munca va muri. Se cauta munca pe proiect, determinata. Oamenii vor libertate, vor sa fie fexibili si sa livreze rezultatele muncii lor folosind mobilitatea: telefon mobil, laptop etc. Nu avem granite pin Internet, deci putem livra munca noastra de oriunde. Evident este valabil pentru o categorie de job-uri din ce in ce mai multe.

Cred ca trebuie sa existe o mare deschidere catre „mobilitate” atat din partea angajatorilor cat si din partea angajatilor. Salariul fix, prin care… indiferent daca livrezi sau nu performanta esti platit, nu mai merge. Plata variabila, legata de KPI – indicatori de perfomanta clar definiti – este varianta corecta. Apoi exista o mare tendinta spre antreprenoriat de orice tip.

Piata de HR in Romania – in ceea ce priveste expertii – se dezvolta sistematic. Avem in HR oameni de mare valoare profesionala, in general la companii multinationale, sau care gestioneaza propriile companii. Mi-ar placea sa vad mai multa implicare in institutii ale statului roman, care trebuie sa lucreze cu experti HR. Sunt convinsa ca Romania este o tara in care merita sa ramai, sa te implici profesional la nivel de excelenta. Schimbarea vine de la fiecare dintre noi. Inchei cu un citat: ”Fii diferenta pe care vrei sa o vezi!”.

Pentru mai multe informații despre Mihaela Forgaciu și piața de HR din România poți afla înscriindu-te la cel mai mare eveniment de HR din Estul României – HR Sumit Iași 2013.

Iasi HR Summit