Îl mai țineți minte pe Nastratin Hogea, acel Păcală plin de învățăminte și povești? Eu îmi amintesc că aveam o carte cu Nastratin, din care ai mei îmi citeau când eram mică și din care am citit singură cu plăcere și cu zâmbetul pe buze atunci când am crescut suficient. Evident, pe atunci, întâmplările cu Nastratin îmi produceau doar amuzament și am rămas de-a lungul timpului cu o anumită nostalgie pentru acest personaj, mai ales că la un moment dat am pierdut cartea cu el și am fost tare mâhnită.

Când am văzut acum cartea Peripețiile lui Nastratin Hogea, mi-am amintit cu mare drag de perioada copilăriei și am decis că e cazul să îmi recuperez exemplarul pierdut. Evident, mi-am luat o ediție nouă-nouță, mult mai îmbunătățită și mai complexă.

În timp ce o citeam, am înțeles că, între timp, simțul umorului meu s-a schimbat considerabil și că atenția s-a îndreptat mai mult spre învățăminte, dar și spre informațiile despre istoria și cultura islamică abordate în carte.

Nastratin Hogea este un personaj care a trăit în secolul al Xlll-lea, undeva prin Orientul Mijlociu. Spun „undeva”, deoarece nimeni nu mai știe cu exactitate de unde a pornit totul. În plus, mai multe popoare și-l revendică, lucru care îngreunează stabilirea originii lui. Este prezent în mai toate culturile din Balcani până în China și din Caucaz până în Arabia, inclusiv în poveștile populare românești.

Ceea ce se știe cu siguranță este că Nastratin a fost un cleric musulman și un învățător, care s-a făcut remarcat prin faptele ieșite din comun mai ales la acea vreme. Era un om isteț, învățat și mereu cu un răspuns pregătit, dar care uneori părea total pe dos.

Cartea reprezintă o culegere de povestiri scurte și satirice din viața lui Nastratin Hogea, care combină perfect umorul cu lecțiile de viață și cu informațiile de cultură generală.  Este o carte potrivită pentru orice vârstă, pentru că fiecare etapă vine la pachet cu o cu totul altă privire asupra lucrurilor. E ca și cum ai reciti la vârste diferite lecturi de bază ale copilăriei, ca un fel de „Amintiri din copilărie” cu accent pus pe tradițiile altor culturi.

Ediția nouă de care vă vorbesc și pe care o recomand să existe în fiecare bibliotecă personală a apărut la Editura Herald, acolo unde o găsiți la reducere în colecția Înțelepciunea inimii. Pentru că vrem să ne învățăm copiii nu doar să citească și să aprecieze cărțile, dar și să își dezvolte o inimă mai bună și o minte mai ageră.

Foto: edituraherald.ro