Mai țineți minte ce cărți citeați când erați adolescenți? Da, știu, pe atunci nu erau prea multe opțiuni, așa că eram nevoiți să citim literatura clasică și obligatorie de la școală. Țin minte că mergeam periodic la biblioteca de cartier unde speram să găsim alte titluri, mai atractive și mai diferite. Librăriile se concentrau în mare pe „ceea ce se cerea”, adică tot pe titlurile obligatorii de la școală, așa că nu erau chiar o opțiune de luat în calcul, dacă voiai să citești ceva de dat pe spate. Pe scurt, nu aveam parte de prea multe cărți care să ni se adreseze cu adevărat nouă, adolescenților. Cărți în care să ne regăsim, cărți pe care să le înțelegem cu mintea de atunci, cărți care să ne vorbească altfel, pe limba noastră, a liceenilor rebeli și visători.

Cu timpul, lucrurile s-au dus în direcția cea bună, și au apărut edituri care scot cărți pentru copii și tineret. Când am auzit că a fost lansată în România o editură care publică cele mai atractive titluri pe nișa Young Adult, am salutat cu toată inima inițiativa. Și, de dorul adolescenței mele, am vrut să aflu mai multe despre ea și despre cărțile ei.

Editura se numește Storia Books și publică titluri pe două categorii de vârstă: 8-12 ani (Middle grade) și 12+ (Young Adult). Pe lângă cărțile captivante pe care le are în ofertă, cărți pe subiecte și pe limbaje adresate cu precădere tinerilor, așa cum ar trebui să fie, îmi place teribil cum îi vede Storia Books pe tineri. Adică, nu ca pe „tinerii din ziua de azi, care nu fac nimic”, ci ca pe niște tineri inteligenți, cu mult potențial, care citesc foarte mult și care știu să își aleagă cărțile potrivite pentru vârsta lor. Îmi place că nu îi subestimează cu lecturi superficiale, ci le oferă creditul cuvenit prin subiectele reale și prin cărțile de calitate de pe rafturile Storia Books.

Prima carte pe care am citit-o de la Storia Books se numește O fată din bucăți, un bestseller internațional apărut în 2016. Cartea reprezintă primul roman scris de Kathleen Glasgow, o femeie care își pune pe hârtie, după multă vreme, adolescența zbuciumată. Personajul pe care îl creează este Charlotte Davis, o fată de 17 ani cu un suflet mult prea amar pentru această vârstă. Tatăl ei s-a înecat și a murit, mama sa se „îneacă” în fiecare zi în alcool, iar prietena ei cea mai bună este acum o legumă, din cauza consumului de droguri și a tăieturilor de pe corp. Ajunsă pe străzi, Charlotte trece prin toate experiențele negative, de la neîncrederea în oameni, până la droguri, trafic de ființe umane și violență. O presiune mult prea mare pentru o fată de vârsta ei, motiv pentru care își găsește alinarea suferinței într-o practică ce îi va marca tot restul vieții – se taie.

După ce trece printr-o internare la unul dintre azilurile specializate în tratarea acestor cazuri, Charlotte începe o nouă viață într-un mic orășel din deșert. Își închiriază o cameră, își ia un job de spălător de vase și încearcă să ducă o viață cât de cât normală, chiar dacă se simte cea mai ciudată fată de pe pământ, acoperindu-se tot timpul cu haine lungi pentru a-și ține departe de ochii oamenilor cicatricile de pe corp. Pe lângă presiunea privirilor întrebătoare ale persoanelor din jurul ei, Charlotte se chinuie să reziste tentației de a se tăia sau de a mai pune alcool în gură, lucru care nu îi iese chiar în totalitate.

Se îndrăgostește de un fost artist local, ajuns o epavă din cauza drogurilor și a alcoolului, așa că viața îi mai dă câteva binemeritate lecții, din care avem toți de învățat. Recunosc că la vârsta de acum aș fi preferat un alt final pentru această carte, dar, hei, la 17 ani e finalul perfect! Cum care e finalul? Vă luați cartea, o citiți și aflați! Mai ales că acum e la reducere!

Și știu că vă va plăcea! Pentru că, chiar dacă e destul de dură, reprezintă până la urmă o realitate. Nu, nu zic că toți tinerii de 17 ani se taie! Spun doar că aceste lucruri există și ar trebui să vorbim deschis despre ele. Spun că tinerii ar trebui să aibă încredere în anumiți adulți pentru a-și spune oful, fără a se simți ciudați, neînțeleși, singuri. Spun că trebuie să învățăm să comunicăm cu adolescenții din jurul nostru și să înțelegem această perioadă dificilă din viața oricărui tânăr, pentru că am trecut și noi prin asta iar acum avem șansa de a face lucrurile diferit. Mai bine. Atât pentru noi, cât și pentru ei.

O fată din bucăți și toate celelalte titluri de la Storia Books ar trebui citite de toți adolescenții, dar și de toți părinții și profesorii de adolescenți. Pentru că, așa cum spune și Kara Thomas, autoarea cărții „Darkest Corners”, „mi-aș dori ca toate adolescentele să citească O fată din bucăți”.

Până revin eu cu următoarea recenzie, vă las să răsfoiți toate cărțile și să vă alegeți cele mai frumoase cadouri de Crăciun!

Foto: flickr.com