Creatorii de hituri a fost de departe cea mai bună carte de profil din 2017. Ei bine, Popular este un fel de continuare a ei și încă una foarte faină. Autorii sunt diferiți, dar la fel de atractivi ca stil, ca documentare, ca prezentare a informației. Și amândoi tratează un subiect atât de… popular în ziua de astăzi – popularitatea!

Popular. Puterea atractivități într-o lume obsedată de statut este scrisă de Mitch Prinstein, un tip care nu a fost tocmai popular în copilăria și în adolescența lui. A fost un copil sărac, căruia îi era rușine să recunoască acest lucru în fața celorlalți copii. Era sensibil și studios, lucru care nu l-a ajutat deloc să fie popular printre puștii din jurul său. A muncit de mic, ca să își poată ajuta mama cu bani, lucru care l-a ajutat să se maturizeze mai repede, să înțeleagă care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață și, mai ales, să observe tiparele oamenilor, atât cei populari, cât și cei ca el, mai puțin populari. Acum este doctor certificat în psihologia clinică a copilului și adolescentului, profesor de psihologie și neuroștiințe și director al catedrei de Psihologie Clinică a Universității Carolina de Nord din Chapel Hill. Pe scurt, predă cursuri de popularitate studenților, iar sala sa este mereu plină de tineri care vor să afle cum stă treaba cu popularitatea. În plus, toate cercetările lui au devenit imediat virale, pentru că ridică niște puncte de vedere fascinante, foarte bine argumentate și foarte atractiv scrise.

„Societatea a devenit obsedată de statut și de toate capcanele acestuia – faima, puterea, averea și celebritatea -, cu toate că studiile sugerează că exact asta ar trebui să evităm dacă ne dorim să încurajăm o cultură a bunătății și a mulțumirii sufletești.”

Prinstein își începe cartea cu „tipurile de popularitate”, lucru care m-a atras din prima, pentru că majoritatea oamenilor nu se gândesc că pot exista mai multe tipuri de oameni populari: acceptați, controversați, medii, neglijați și respinși. În general, popularitatea este acel ceva fain pe care îl au toate celebritățile și care este dorit de toți ceilalți. Dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa, pentru că popularitatea poate fi și negativă și poate aduce cu ea multe efecte nu foarte plăcute.

Prinstein face marea diferență între statut și atractivitate și ne explică, pentru fiecare în parte, cum stă treaba cu popularitatea și cu răspunsurile la întrebările despre capcanele popularității: Cât de departe suntem dispuși să mergem pentru statut?; Oare le-am acordat un statut prea înalt unora dintre semenii noștri?; Este exagerată dorința noastră de statut?; Statutul ne va face fericiți?

„Adevărul este că toți ne dorim să avem un anumit statut. Este o consecință naturală a neurochimiei și a istoriei dezvoltării noastre. Este perfect normal să ne bucurăm de recompense sociale – să simțim euforia statutului ridicat – și să căutăm și mai multe. Dar, când începem să vânăm excesiv un statut înalt, putem da de bucluc.”

Aflăm chiar că există un tipar al etapelor prin care trec persoanele cu statut ridicat: Euforia; Sentimentul că ești copleșit; Resentimentele; Dependența; Scindarea; Singurătatea și depresia; Dorința de ceva diferit. Pe scurt, statutul nu este neapărat ceva de dorit! În plus, studiile au demonstrat că oamenii care își doresc recompense extrinseci (avere, faimă, putere, frumusețe) sunt cei mai predispuși la nemulțumire, anxietate și depresie. În schimb, cei axați pe recompense interne (relații afectuoase, dezvoltare personală, ajutorarea celorlalți) sunt mult mai fericiți, plini de vitalitate, încrezători în sine și mai sănătoși fizic.

Cartea continuă cu ideea de turmă de dragul popularității și cu greșeala oamenilor de a asocia popularitatea cu calitatea. Apoi, Prinstein aduce în discuție atractivitatea și importanța ei de-a lungul vieții:

„Există un factor anume care are o putere remarcabilă de a prezice traiectoria în viață. Prezice care copii vor avea succes. Prezice care angajați vor reuși. Prezice chiar și cine se va bucura de relații romantice mai satisfăcătoare și de o sănătate fizică mai bună. Acest factor este atractivitatea – nu statutul. Oamenii atractivi nu sunt doar percepuți ca fiind mai pricepuți în meseria lor, mai mulțumiți, mai fericiți și mai împliniți. Ei chiar sunt așa. Motivul este că oamenii atractivi trăiesc într-o lume diferită de cea locuită de semenii lor dezagreabili. Este o lume creată chiar de ei și produce o reacție în lanț de experiențe care le modelează viețile în moduri semnificative.”

Acum, poate vă întrebați cum sunt acești oameni atractivi. Ei bine, conform cărții Popular și a tuturor studiilor în domeniu, oamenii populari sunt cei care cooperează, sunt săritori, împart ceea ce au, respectă regulile, sunt bine adaptați, sunt deștepți și nu o fac pe deștepții, sunt de cele mai multe ori într-o stare de spirit bună, sunt capabili oricând să susțină o conversație, se asigură că îi lasă și pe ceilalți să vorbească, sunt creativi și nu produc tulburări în cadrul grupului.

În ultimele două capitole, Preinstein tratează două perioade importante din trecutul oricărui om: adolescența petrecută la liceu și copilăria marcată de părinți și relațiile sociale de la grădiniță și școală. Ultimul capitol chiar e recomandat pentru toți părinții, pentru că răspunde multor întrebări importante: Pot mami și tati să influențeze popularitatea copilului? Cum? Ar trebui să o facă?

„Indiferent de trecutul nostru, toți avem o șansă să devenim mai atractivi – de fapt, poate sute de șanse în fiecare zi. Pentru a face asta, este nevoie să renunțăm la ideile adolescentine despre ce este „cel mai popular” și să revenim la ceea ce am învățat în copilărie. Să punem atractivitatea mai presus de statut înseamnă să alegem să ne ajutăm semenii în loc să ne satisfacem doar propriile nevoi, să le arătăm mai mult interes celorlalți în loc să ne luăm la întrecere pentru mai multă atenție și putere și să cultivăm mai degrabă relațiile decât „aprecierile”. Înseamnă să alegem să îi ajutăm pe ceilalți să se simtă incluși și bine-veniți, în loc să ne simțim noi superiori. De asemenea, pentru a deveni mai atractivi este nevoie de autoreflecție. Nu este ușor să analizăm posibilele distorsiuni ale percepțiilor și presupunerilor noastre cele mai profunde, dar, dacă facem asta, deschidem o ușă spre o viață mult mai fericită.”

Acum înțelegeți de ce iubesc cartea asta și de ce v-o recomand din inimă! O găsiți pe site la Editura Publica, în secțiunea Noutăți, pentru că e una dintre cărțile noi-nouțe din 2018!

Foto: burakdemir.tk