Cred că știm fiecare dintre noi cât de greu este pentru o mamă să se întoarcă în câmpul muncii. Oricât de scurtă sau de îndelungată e perioada în care și-a întrerupt cariera pentru a avea grijă de copii, o mamă se va întoarce la locul de muncă cu entuziasm, dar și cu temeri. Entuziasmul vine din dorința acerbă de a face și altceva, de a se simți utilă și din punct de vedere profesional, de a-și îndeplini nevoia normală de a excela într-o carieră.

Temerile vin din multe locuri: și-au ieșit din ritm, sunt mult mai obosite ca înainte, femeile fără copii de la locul ei de muncă par mult mai implicate decât ea, au uitat efectiv să facă anumite lucruri, gândul le stă la copilul aflat acasă, la grădiniță, la bonă, la bunici etc. și, uneori, apare sentimentul acela crunt pe care nu ar trebui să îl aibă nici măcar o femeie – sentimentul de vină că muncește sau că petrece prea mult timp la serviciu în loc să stea cu cel mic.

Femeile care au devenit mame și care vor să se întoarcă la locul de muncă au nevoie de puțină încurajare. Tocmai de aceea, salut cu mare bucurie inițiativa celor de la Vodafone, care au lansat programul ReConnect. Practic, în toate cele 26 de țări în care operează, Vodafone va recruta femei talentate care au ieșit de ceva vreme din câmpul muncii, cu scopul de a se ocupa de familie și care acum vor să se întoarcă la muncă, dar întâmpină dificultăți.

ReConnect își propune să angajeze 1000 de oameni în următorii trei ani, dintre care 500 de femei vor fi angajate în funcții de conducere. Programul presupune activități de recrutare și de informare a femeilor, programe de pregătire pentru redobândirea și îmbunătățirea abilităților profesionale, programe pentru manangerii care le recrutează, cu scopul de a scăpa de prejudecăți și pentru a le înțelege mai bine. Programul va avea și câteva condiții speciale, cum ar fi programul flexibil de lucru sau revenirea treptată la locul de muncă.

La cererea Vodafone, KPMG a efectuat un studiu care a demonstrat că, la nivel mondial, există aproximativ 96 de milioane de femei calificate, cu vârste între 30 și 54 de ani, aflate în pauze de la carieră. Dintre acestea, 55 de milioane au avut funcții de conducere de nivel mediu și superior.

Tot la cererea Vodafone, GfK a efectuat un alt studiu, din care a reieșit că peste 80% dintre respondente au spus că este nevoie de mai mult sprijin pentru mamele care vor să se întoarcă la muncă. 61% au declarat că își doresc să aibă posibilitatea unui program de lucru flexibil și 51% și-ar dori să lucreze cu jumătate de normă, pentru a se putea ocupa și de îngrijirea familiei.

Mai multe despre programul ReConnect de la Vodafone puteți citi aici, după ce urmăriți acest video de mai jos:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded. For more details, please see our Politică de confidențialitate.
I Accept

Foto: recruitmentgrapevine.com