Am participat de curând la o discuție cu cineva care avea de gând să deschidă un restaurant pentru familii care implică și copiii. Ei bine, omul nu avea copii, așa că a presupus din start că singurul lucru pe care trebuie să îl aibă în restaurant pentru cei mici este un spațiu de joacă. Mare i-a fost mirarea când i-am sugerat niște scaune de bebe, niște camere speciale pentru schimbat și alăptat, niște cărucioare copii și meniuri care chiar să fie pentru copii.

Evident, neavând copii, a crezut că totul va fi mult mai simplu, iar că investiția nu va fi chiar așa de mare. Am venit eu și i-am stricat socotelile, însă, zic eu, bine am făcut, pentru că acum omul are o idee mai reală asupra ce înseamnă nevoile unei familii care implică și copii.

Am fost de multe ori în oraș cu Rebeca și am căutat restaurante care să aibă facilități pentru copii și părinți. Atenție! Asta nu înseamnă doar un tobogan, o trambulină și un colț cu jucării. Nici noi nu vrem să deranjăm oamenii fără copii veniți să mănânce în liniște, la fel cum nici ei nu vor să fie deranjați. De aceea, ador restaurantele care pun accent pe familie și care chiar oferă facilități pe bune. Sunt puține momentan, dar sper din suflet ca patronii de restaurante să întrevadă mai repede această nișă și să o exploreze îndeaproape.

De câte ori nu vi s-a întâmplat ca ăsta micu` să adoarmă la restaurant? Știți prea bine cât de incomod e pentru el și, până la urmă și pentru noi, să doarmă pe scaune sau în brațele noastre cât suntem la restaurant. În acele momente, cărucioarele pentru copii sau pătuțurile pliabile sunt aur curat! Sau scaunele speciale în care pot mânca cei mici… la fel, mană cerească!

Nu mai zic de camerele speciale în care mamele își pot schimba în voie copiii, fără să trebuiască să se chinuie pe chiuvete normale. Camerele alea ar trebui să existe în mai multe locuri din oraș și, chiar am zis la un moment dat, că ar fi foarte fain dacă autoritățile ar crea astfel de camere ”mama și copilul” în diferite zone ale orașelor.

Iar problema cea mai mare a restaurantelor care susțin în general că se adresează și copiilor este meniul, care nu are nici o treabă cu realitatea. Faptul că oferi o porție mai mică de cartofi prăjiți cu șnițel nu înseamnă că ai făcut un meniu pentru copii. În schimb, dacă ai face meniuri sănătoase, dacă ai combina corect alimentele, dacă le-ai prezenta într-o formă creativă, dacă ar avea gramajul potrivit, de abia atunci poți să spui că ai și meniuri pentru copii.

Nu a zis nimeni că e ușor să ai un restaurant! Mai ales unul care să se adreseze părinților și copiilor. Dar, dacă chiar vrei să oferi servicii pliate pe nevoile acestui target, atunci ai face bine să întrebi înainte cât mai mulți părinți ce experiențe plăcute vor să trăiască în restaurantul tău! Și nu uita: copiii nu sunt niște adulți mai mici care stau frumos la masă toată seara și mănâncă în liniște tot din farfurie!

Foto: modernbocamom.com