Scaune auto pentru copii, de la inceputuri pana in prezent

Una dintre multele provocări cu care se confruntă un nou părinte ține de capitolul scaune auto pentru copii. Chiar citisem de curând că mai bine de jumătate dintre accidentele auto în care au murit copii s-au întâmplat fie pentru că cei mici nu stăteau în scaune auto pentru copii, fie pentru că scaunele auto erau montate greșit. Un alt studiu revoltător spune că peste 80% din scaunele auto pentru copii sunt montate greșit, lucru care mă face să mă întreb câtă lipsă de informare există la acest capitol.

Dacă ne gândim un pic la apariția și la istoria scaunelor auto pentru copii, ne putem da seama ușor că, înainte, aceste scaune erau gândite mai mult pentru imobilizarea în sine a copilului, și mai puțin pentru siguranța lui. De exemplu, primul scaun auto pentru copii a fost inventat în 1962, de Leonard Rivkin din Denver, Colorado, și arăta mai mult ca un scăunel de camping. Peste numai doi ani, companiile auto au înțeles importanța unui astfel de scaun pentru copii și au început să dezvolte concepte proprii. Prima companie auto care a gândit un astfel de sistem a fost Volvo, iar scaunul era orientat cu spatele la sensul de mers, soluție folosită și în ziua de astăzi.

Și dacă ne luăm privirea de la anul 1964 și trecem în prezent, la unul din magazinele Noriel, de exemplu, ajungem să fim chiar un pic copleșiți de numărul mare de modele și de specificații conforme cu noul cod rutier.

Norme si tipuri de scaune auto pentru copii

Există mai multe tipuri de scaune auto pentru copii:
– Scaune auto pentru copii până în 15 luni (0-13 kg). Este vorba de scoică sau coș, care se montează cu spatele la sensul de mers;
– Scaune auto pentru copii până în 4 ani (0-18 kg). Se montează cu fața sau cu spatele la sensul de mers, în funcție de vârsta copilului;
– Scaune auto pentru copii de la 1 la 12 ani (9-36 kg). Se montează cu fața la sensul de mers;
– Scaune auto pentru copii de la 4 la 12 ani (15-36 kg), tip booster, montate cu fața la sensul de mers;
– Scaune auto pentru copii de la 6 la 12 ani (22-36 kg), tip înălțător.

Scaunele auto pentru copii pot fi prinse prin centurile de siguranță ale automobilului sau prin sistemul ISOFIX, un standard internațional de prindere a scaunelor auto pentru copii (două prinderi de tip crocodil în partea de jos și o prindere superioară e spătarul banchetei). Este indicat, de asemenea, să verificăm, înainte de achiziționare, dacă scaunul respectă toate normele impuse, precum și specificațiile conforme cu vârsta și greutatea copilului.

De ce sa folosim scaune auto pentru copii

Un studiu recent a demonstrat că folosirea de scaune auto pentru copii reduce riscul de deces al copiilor, după cum urmează:
– Cu 71% pentru copii sub 1 an;
– Cu 54% pentru copii între 1 și 4 ani;
– Cu 45% pentru copii între 4 și 8 ani;
– Cu 50% pentru copii de peste 8 ani și pentru adulți.

Și noi am învățat-o pe Rebeca importanța scaunului auto pentru copii și a centurii de siguranță, așa că, acum, când intrăm în mașină, fie că mergem la drum lung, fie că mergem până la magazin, se urcă singură în scaun și arată cu degetul spre centura de siguranță. Cred că este vital să știe de mică regulile valabile în trafic, mai ales cele care țin de siguranță.

Cum am făcut-o să înțeleagă? Prin puterea exemplului, purtând și noi centură și stând pe scaun tot drumul; prin arătarea unor imagini și a unor filmulețe cu niște copii în scaune auto; prin explicarea faptului că, dacă nu stă în scaun și cu centură, va face buba și va plânge, lucru care ne va înstrista pe toți teribil. Și cum nu vrea să vadă pe nimeni supărat…

Așa că, dragi părinți, pentru siguranța celui mic, purtați-vă copiii în scaune auto pentru copii și învățați-i de mici importanța lor!

Foto: babyfreebies.org