Trei schimbări importante făcute pentru sănătatea mea

După toată aventura cu problemele medicale și după ce starea mea de sănătate s-a ameliorat cât de cât, am zis că este momentul să încep efectiv să fac schimbări în viața mea. E clar că nu vreau să mai ajung niciodată în acel punct, pentru că am înțeles cât de importantă este sănătatea și, mai ales, cât de precare sunt condițiile din spitalele de stat!

Primul pas: Am redus considerabil din volumul de muncă! Am început să spun mai des ,,NU” taskurilor care încarcă de obicei inutil programul și mintea, am refuzat unele proiecte și iau totul mult mai relaxat, mai calm, într-un ritm normal de lucru. Mi-am dat seama că nu are nici un rost să mă stresez, să mă aglomerez, să o fac pe-a Super Eroina. Și da, sunt adevărate toate acele vorbe considerate clișee, care zic că avem o singură viață, că cei mici au nevoie de noi fizic și emoțional, că sănătatea este mai importantă decât toate!

Al doilea pas a fost să zic mai des ,,Da” acelor lucruri ,,doar pentru mine”. Am ajuns în spital tocmai pentru că le-am ignorat, tocmai pentru că am tras de mine și am muncit prea mult, uitând să mă bucur de acele lucruri mărunte care îmi aduc o stare de bine. Așa că am înlocuit orele târzii și multe de muncă cu ore de relaxare, în care citesc, meditez, ascult muzică, dorm, scriu, respir, mă întâlnesc cu oameni. Adevărul e că în ultima perioadă, din dorința mea de a face cât mai multe lucruri într-un timp cât mai scurt, rezolvam totul online, prin intermediul e-mail-ului. Și uitasem cât de minunat este să ieși din birou și să bei un ceai, în timp ce porți o discuție inteligentă și creativă față în față cu o altă persoană. Cât despre dormitul mai mult… Raiul pe pământ!

Al treilea pas pe care l-am făcut a fost să încep să am o alimentație echilibrată și să respect câteva reguli esențiale și de bun simț în ale mâncatului. M-am chinuit tot anul să slăbesc la sală, însă, chiar dacă am văzut rezultate, nu le-am dus la îndeplinire din două motive mari și late: 1. Nu am mâncat corect; 2. Am avut un program haotic și stresant de muncă. Pentru că, așa cum îmi spuneau și instructorii de la sală, degeaba faci sport, dacă nu mănânci ce și cum trebuie. De abia acum, după câteva discuții cu medicii și cu un nutriționist, am înțeles că mai întâi trebuie să am grijă la alimentație și de abia apoi pot să mă gândesc la sport. Până la urmă, un corp sănătos înseamnă, în mare, 80% alimentație corectă și 20% sport. Și ca să nu îmi suprasolicit corpul, am decis, împreună cu specialiștii, să nu încep și nutriție și sport deodată, ci să le iau pe rând, până îmi recapăt energia și pofta de viață, dar, mai ales, doza minimă de sănătate.

Ajutorul unui specialist în nutriție

Așa că, săptămâna aceasta, m-am întâlnit la cabinet cu Adina Rusu, nutriționistul și dieteticianul pe care l-am avut invitat de două ori în emisiunea radio. Puteți ascultat emisiunile aici și aici. Discutând cu ea la radio despre alimentația corectă, am înțeles că pasul cel mai firesc în demersul meu este să îmi schimb obiceiurile alimentare și să încep să mănânc mult mai sănătos.

Motivele pentru care vreau să fac asta?
1. Vreau să scap de cele douăzeci și ceva de kilograme cu care m-am pricopsit după naștere;
2. Vreau să îmi țin sub control afecțiunile medicale și să nu mai ajung niciodată într-un spital de stat, neputincioasă în fața bolii;
3. Vreau să fiu un exemplu pozitiv pentru fiică-mea și să o învăț prin puterea exemplului cât de importante sunt alimentația corectă și un corp sănătos.

Am început de câteva zile să îmi schimb meniul, programul, cantitățile și toate obiceiurile alimentare și este incredibil cât de tare se poate schimba starea de spirit când mănânci sănătos. Am redus deja numărul pastilelor pe care le luam după ce am ieșit din spital și simt cum îmi recapăt energia de odinioară. Partea și mai bună este că nu mi-e foame, așa cum am crezut că mi se va întâmpla înainte să discut cu un nutriționist. Nu mi-e poftă de ce mâncam înainte și nu văd deloc toată treaba asta ca pe un sacrificiu sau pe ceva chinuitor. EU AM ALES SĂ MĂNÂNC SĂNĂTOS, așa că merg înainte pe acest drum cu entuziasm, cu responsabilitate, cu dedicare și atenție pentru corpul meu, pentru sănătatea mea, pentru mine.

Gândește-te ACUM la sănătatea ta!

Vă voi ține la curent cu tot ce fac din acest punct de vedere, voi posta idei de meniuri și rezultatele obținute, poate mai sunt oameni care au nevoie de un pic de inspirație și de motivație să înceapă și ei să se gândească la sănătatea lor. Până atunci, vă las și datele Adinei Rusu, pentru că, oricum, programele de nutriție sunt personalizate, în funcție de nevoile, de problemele și de obiceiurile fiecăruia. Eu am fost la Adina la o evaluare nutrițională inițială și am primit, în urma ei, o listă cu alimente permise, o listă cu alimente de evitat, câteva idei de meniuri și, bineînțeles, cifrele la care trebuie să ajungem, atât din punct de vedere estetic, dar, mai ales, medical.

Așadar, puteți intra pe site-ul său, AdinaRusu.ro, și pe pagina sa de Facebook, Adina Rusu Nutriție, de unde puteți afla mai multe informații despre nutriție, dietă, sănătate, sau de unde puteți afla datele ei de contact, pentru a merge și voi la o primă evaluare nutrițională.

Și, așa, pe final, vă rog eu mult, ca de la cineva care a ieșit de curând din spital și a înțeles în sfârșit cât de neputincioși suntem atunci când avem un corp bolnav… aveți mai multă grijă de sănătatea voastră! Știu că sună a sfat nesolicitat, dat parcă de o bunicuță bolnavă, dar, credeți-mă că nu îi doresc nimănui să plângă de durere și să se întrebe de ce nu a ales să facă ceva bun pentru sănătatea lui atunci când se putea…

Foto: Paul Pădurariu