Am intrat pentru prima dată în contact cu termenul „barista” în 2012, atunci când l-am cunoscut prima oară pe Laurențiu Ștefan. Pe atunci beam cafeaua cu zahăr și mult lapte, ca tot românul de altfel, și nici nu cred că mă gândeam că o ceașcă de cafea poate avea un gust mai bun. Între timp, m-am deșteptat și la capitolul „cafea”, iar Laurențiu a avut un rol important în această schimbare. Pe Laurențiu l-am întâlnit atunci la o degustare de cafea, unde el era barista și unde ne-a învățat tot felul de lucruri utile și interesante despre cafea. Despre adevăratul gust al cafelei, ca să fiu mai exactă!

Țin minte și acum pasiunea din ochii lui când făcea cafea, plăcerea cu care vorbea despre cafea și modul atât de incitant de a mânui toate acele ustensile de făcut cafea… cu atenție, cu încredere, cu dragoste. L-am reîntâlnit pe Laurențiu în 2016, atunci când i-am luat un interviu la radio și când m-am bucurat să văd că nu s-a schimbat deloc. Bine, acum e și mai „tătic” în ale cafelei, însă, a rămas același om plin de optimism, veșnic îndrăgostit de cafea și de zâmbete.

Când am primit comunicatul de presă din partea echipei lui, care mă anunța că la Iași va fi deschisă o Școală Moldovenească de Cafea, m-am bucurat enorm și am hotărât să mă implic în sprijinirea acestui demers. Deh, îmi place de Laurențiu, ador cafeaua bună și sprijin de fiecare dată proiectele faine din comunitate. Așa că, astăzi împărtășesc cu voi vestea despre Școala Moldovenească de Cafea!

Ei bine, Școala Moldovenească de Cafea va fi deschisă oficial pe 21 februarie 2017, cu o serie de cursuri de barista susținute de Laurențiu Ștefan, barista dublu campion național. Vor fi șase zile de curs organizate în trei traininguri diferite. Cursanții vor învăța despre Barista Basic (noțiuni de bază în prepararea cafelei), Latte Art (tehnica desenelor din cremă de lapte realizate în cafea), Brewing & Grinding (cunoașterea metodelor alternative de preparare a cafelei și a procesului de râșnire) și Cupping (degustare de cafea obținută prin diferite metode de brewing; observare de gust și arome pe mai multe tipuri de cafea de specialitate).

Pe lângă trainingurile lunare, Școala Moldovenească de Cafea va organiza periodic workshopuri de preparare a cafelei și sesiuni de cupping, precum și ateliere de degustare a cafelei de specialitate: cum să recunoști o cafea de calitate, cum să o alegi funcție de preferințe și cum să o depozitezi acasă, cum se utilizează metodele alternative de preparare a cafelei, care sunt diferitele sortimente de cafea de specialitate, care provin din regiuni ale lumii renumite pentru producțiile de cafea de foarte bună calitate.

Activitățile propuse de Școala Moldovenească de Cafea sunt diverse și se adresează atât specialiștilor și celor care doresc să se specializeze ca barista, cât și iubitorilor de cafea, care vor să învețe cum se consumă corect cafeaua de fiecare zi. În plus, cei care doresc să învețe și să se pregătească pentru marile concursuri de barista o pot face în spațiul Școlii.

Iată ce spun reprezentanții conceptului Școala Moldovenească de Cafea: „Scopul acestor cursuri este de a educa atât personalul de bar, cât și publicul consumator cu privire la calitatea cafelei, a proceselor de preparare și a modului în care aceasta se serveste. Școala dorește să ajute la introducerea în câmpul muncii a persoanelor pregătite pentru ocupația de barista, totodată popularizând această meserie și nebănuitele calități pe care cafeaua le posedă”.

Eu una de abia aștept să mă las purtată de magia cafelei, în stilul unic al lui Laurențiu Ștefan, la Școala Moldovenească de Cafea! Pe cei de la Școala de Cafea îi găsiți pe Str. Scăricica nr. 2, pe una una dintre străzile conexe cu Sărărie, dar și online, pe pagina lor de Facebook, acolo unde puteți afla tot soiul de informații de care aveți nevoie!

Ei, de la atâtea boabe de cafea cu dragoste parcă deja miroase mai bine pe Copou, nu-i așa?

Foto: caffesociety.co.uk