Multă vreme am ascuns faptul că donez bani, haine și mâncare în mod constant și că ajut oamenii, așa cum pot. Credeam că dacă fac public lucrul ăsta, gestul își va pierde din însemnătate și că oamenii vor crede că mă laud. Bine, nici când mergeam la teatru nu postam nimic în social media, pentru că mi se părea un pic snob să zic „Hey! Uitați-vă la mine! Sunt la teatru!”. Pff, ce-a făcut Caragiale din noi…

Dar cu timpul lucrurile s-au schimbat. Și am învățat o lecție importantă. În momentul în care primii oameni care au aflat că am făcut ceva bine mi-au urmat exemplul și mi-au mulțumit că au aflat de la mine, mi-am dat seama câtă putere, dar și câtă responsabilitate stă într-un gest public. Când am văzut că pot face mai mult bine doar arătându-le oamenilor ce fac eu, am înțeles cât de ușor este să mobilizezi oamenii să facă fapte bune la rândul lor. Tot ce a trebuit să fac a fost să trec peste prejudecățile cu „nu te lăuda” și „ce spune lumea”. Și am înțeles atunci ce înseamnă să inspiri oamenii să facă anumite lucruri: să doneze, să ajute, să facă fapte bune, să citească, să meargă la teatru, să voteze, să nu mai arunce gunoaie pe jos, să își plătească biletele la evenimente și tot așa.

Așa reacționăm noi: facem ceva, de cele mai multe ori, atunci când vedem la celălalt că face. Nu pentru că n-am avea neapărat inițiativă să facem, ci pentru că suntem atât de prinși în rutină și în bula noastră, încât nu ne dăm seama de multitudinea de lucruri pe care le putem face chiar noi. Iar când ne adunăm mai mulți și facem lucrurile împreună, de abia atunci se simte că facem bine cu adevărat.

Așa că dacă vedeți oameni care postează în social media despre acțiunile lor civice, caritabile sau pur și simplu umane, nu mai săriți la gâtul lor (mai ales dacă voi nu faceți nimic din acele lucruri bune)! Pentru că acei oameni care fac nu se laudă că fac, ci fac fără să aștepte ceva în schimb și fac asta cu speranța că îi vor inspira și pe ceilalți să facă la fel!

Hai să spunem lumii ce facem bine, fără rușine și fără ezitări și hai să creștem împreună din toate punctele de vedere: și economic, și mental, și uman! „Sharing is caring”, nu?