EUROCHAMBRES a dat publicitatii pe 8.12. anul curent rezultatele Studiului Economic anual, scotand in evidenta asteptarile pentru 2009 a peste 70.000 antreprenori din cele 27 tari membre ale UE si din tarile aspirante.

Toti indicatorii pentru 2009 inregistreaza un declin considerabil: asteptarile antreprenorilor nu au fost atinse anul acesta, drept urmare scenariul previzionat pentru anul urmator fiind unul mult mai prudent. In special, indicatorul de ”capital de incredere” este negativ pentru prima data in istoria Studiuului Economic, in coborare cu 11,3 puncte. Cifra de afaceri generala inregistreaza cea mai spectaculoasa prabusire, cu o scadere mai pronuntata in prognozele asupra vanzarilor de produse autohtone decat in vanzarile de export.
Planurile investitionale pentru anul viitor sunt mai scazute decat cele ale anului precedent pentru 2008, insa investitiile nu se vor opri, peste jumatate din repondenti anticipand nivele investitionale comparabile pentru 2009. Acelasi lucru este valabil si in privinta pietei de munca, unde peste 60 % din repondenti anticipeaza mentinerea fortei de munca in anul urmator.

SUMARUL REZULTATELOR
Increderea in afaceri: minim istoric
Pentru prima data in istoria Studiului Economic, majoritatea intreprinderilor evalueaza climatul de afaceri general mai degraba negativ decat pozitiv. Totusi, 40% din repondenti anticipeaza un nivel stabil al afacerilor pentru 2009. Situatia variaza considerabil in marile economii europene. In Italia si Franta, balanta este inca pozitiva, in timp ce ”increderea in afacere” este negativa in Germania, Anglia, Spania si Olanda.

Cifra de afaceri generala: in scadere, dar in continuare pozitiva
In ciuda declinului economiei reale, cifra de afaceri este principalul indicator economic pozitiv, indicand o baza de afaceri solida. Cifre de afaceri pozitive, dar mai scazute decat in prognoze sunt mai vizibile in tarile din afara zonei Euro, precum in Bulgaria, Polonia, Suedia si Romania decat in marile economii ale zonei Euro (Germania si Franta).

Scaderea vanzarilor la produsele autohnote scade optimismul oamenilor de afaceri
Estimarile mari pentru 2008 nu s-au materializat in economia reala, rezultatul direct fiind ca multe afaceri europene asteapta o scadere la vanzarile de produse autohtone. O distinctie evidenta apare intre sectorul serviciilor si cel de productie. Cel din urma pare a fi mai expus la declinul economic general, in special sectoarele imobiliare.

Declinul vanzarilor din exporturi: provocarea consta in inversarea tendintei
In privinta exporturilor, asteptarile pe 2008 nu au fost atinse in aproape nici o tara, asadar perspectivele pe 2009 sunt considerabil scazute. Incetinirea economica globala a provocat o scadere generala a cererii pentru produsele europene. Mai mult, exporturile europene catre SUA au fost lovite de aprecierea continua a Euro in raport cu dolarul american pe intrega perioada a anului 2008. In mod ciudat, aproximativ 67 % din exporturile companiilor Europene sunt intracomunitare.

Cresterea fortei de munca – mult infranata
In contextual recentelor evenimente economice, antreprenorii evalueaza cu multa prudenta situatia pentru anul urmator, cu o cifra a balantei fortei de munca in scadere pana la nivelul anului 2002. Ramane de vazut in ce masura pietele de munca vor fi afectate prezenta de criza economica; totusi, aproximativ doua treimi din companiile chestionate in acest Studiu considera ca vor fi capabile sa-si retina forta de munca in 2009.

Climatul investitional marcat de incertitudine
Studiuul arata ca perspectivele investitionale pentru 2009 sunt inca pozitive insa, la un nivel mult scazut. Peste jumatate din antreprenorii chestionati anticipeaza ca nivelele lor de investitii vor ramane constante, iar un sfert anticipeaza investitii mai mari. In zona Euro, planurile de investitii pentru 2009 stagneaza iar balanta se apropie de zero. Companiile din tarile non – euro sunt intr-o situatie putin mai buna, inregistrand o balanta peste media Studiului.

MESAJUL CAMEREI CATRE CONSILIUL EUROPEAN

Prin prisma acestor rezultate, Pierre Simon, Presedintele Eurochambres, a declarat: „Situatia este grava si avem nevoie de masuri imediate pentru a o contracara. In perioadele de stagnare economica, noi nu ne putem permite resemnare politica”
In mod special, Camera militeaza in relatia cu Consiliului European din 11-12 decembrie, ca acesta sa:
•Sprijine interesele IMM-urilor si, in mod neechivoc, sa sprijine Documentul pentru Intreprinderile Mici;
•Extinda garantiile pentru IMM-uri si sa propuna liniile generale pentru Fondul de Garantare European;
•Abordeze problematica platilor intarziate si sa determine Statele Membre la reducerea platilor catre administratiile publice la nivel lunar;
•Grabeasca implementarea directivei serviciilor si sa sustina Centrele Europene peste hotare, sa faciliteze accesul pe pietele interne si internationale, deopotriva.

Intregul Studiu Economic EUROCHAMBRES poate fi descarcat de pe www.eurochambres.eu

Biroul Comunicare
Tel: 021 3179481
[email protected]