Când am stat în maternitate cu Rebeca am murit de cald. Mi se părea că temperatura din rezervă este cu mult peste limita normală și de abia așteptam să tot ies pe hol sau să deschid un pic geamul. Era începutul lui iunie, deci și afară era extrem de cald. Mă speriasem și nu voiam ca fiică-mea să se obișnuiască cu o temperatură prea mare și să devină vreo friguroasă sau vreo sensibilă la frig. Așa că, temperatura din cameră, hainele pe care i le-am dat și îngrijirea bebelușului în general au fost întotdeauna subiecte extrem de importante pentru mine.

Vedeam în jurul meu copii înfofoliți de-a dreptul, ținuți în casă pe timp de vară cu căciulă pe cap și vreo două bluze pe corp. Noi nu îi punem nici iarna căciulă pe cap în casă, iar când ieșim afară îi punem doar una, nu două sau trei cum am văzut că se mai practică în unele familii. Și, vai, nu, în nici un caz nu îi punem vată în urechi ”ca să nu o tragă curentul”. Dar despre monstruozitatea asta o să scriu un articol separat, pentru că sunt atât de multe de spus!

Vara, cât e în casă sau în curte, are pe ea un singur strat de haine, adică un singur tricou sau o singură rochie, fără maieu sau alte haine sub sau peste. La orele cu soare foarte puternic poartă o șapcă sau o pălărie, cât stă afară, dar niciodată în casă.

Am avut grijă întotdeauna, atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă, ca temperatura din casă să fie una optimă, nici prea mică, nici prea mare. Și când se joacă și când doarme să aibă parte de un confort termic, iar asta nu se traduce printr-o temperatură ridicată, ci printr-o temperatură optimă. Până vă obișnuiți cu reglarea unei temperaturi optime (pentru că, în timp, o veți face), noi vă recomandăm un termometru pentru cameră și baie pentru copii sub un an, care să vă indice exact temperatura și să observați cum se comportă cel mic la temperaturi diferite. Noi am ținut tot timpul temperatura undeva la 21-22 de grade în cameră, temperatură, de altfel, recomandată și de medic.

Cred că aici e greșeala făcută de mulți părinți, obișnuiți și ei de generațiile trecute să facă așa: din dorința de a-l cocoloși și de a avea o grijă excesivă față de el, mai mult rău îi fac copilului. Cred că un pic de relaxare și mult mai multă dragoste în îngrijirea bebelușului fac de o mie de ori mai bine decât o vată în urechi, trei căciuli pe cap și un fular pus pe gură iarna. Aerisiți constant camera bebelușului, asigurați-vă că are o temperatură optimă, îmbrăcați-l corespunzător vârstei și anotimpului și, mai ales, în loc să îl înfofoliți cu haine groase, mai bine îl acoperiți cu multe îmbrățișări și pupături!

Foto: pupsikstudio.com