Știți vorba aia care zice că toți românii se pricep la fotbal și la politică? Ei bine, eu aș mai adăuga una: toți românii se pricep la… Facebook. Da, la Facebook! Această ”a doua casă” pentru mulți internauți, unde regulile lui Zucky sunt băgate de mult în acea văgăună întunecată (știți la ce mă refer), la un loc cu regulile de bun simț. Mi se pare că oricât s-ar strădui oamenii de comunicare să scrie articole și să organizeze evenimente pe subiectul social media, informațiile pur și simplu nu ajung la ei. Și chiar dacă ajung, de ce să nu aplice ei puterea din spatele unui ecran și teorii de genul ”Fac ce vreau pe peretele meu!”.

Ca să înțelegi! Dacă îți pui pe peretele casei un ditamai cearșaf cu un mesaj ofensator, îl vede toată lumea. Adică e public! Nu e doar pe peretele tău! Chiar dacă îl pui în interiorul casei, dar în geam. Tot expunere e. Ei, tot așa e și cu mama lui de perete de la Facebook. Nu e ”doar” pe peretele tău, e în văzul tuturor!

Dar ce să îmi mai bat capul, când până și unii așa-ziși oameni de comunicare îmi dau tag la un loc cu alte zeci de persoane într-o fotografie fără sens și cu care nu am treabă, mă invită la evenimente în celălalt capăt al țării, mă adaugă fără permisiune în grupuri în care nu vreau să fiu și îmi dau Invite to Like la niște pagini a unor companii sau proiecte cu care nu rezonez.

Și nu e chiar atât de greu! Pe bune! Vrei să îi spui cuiva ”La mulți ani”? Pune mâna pe telefon și sună sau măcar lasă-i un mesaj simpatic în privat sau prin sms. Vrei să inviți pe cineva la un eveniment? Scrie-i un e-mail, abordează-l personal și asigură-te că evenimentul e nu doar de interes pentru el, ci și că se desfășoară în aria lui de deplasare.

Eu una simt cum mă ia fiorul pe spate când văd pozele cu flori și pisici în care sunt tăguită, sau grupurile despre imobiliare și trafic auto în care sunt adăugată și cu care nu am nici o treabă, sau invitațiile la evenimente din Cuca Măcăii, sau pagini despre construcții la care cică ar trebui să dau Like.

Cât despre companii și Facebook… ei, asta e o cu totul altă discuție! Dar la care se aplică, din păcate, aceeași vorbă: ”Toți românii se pricep la Facebook”.

Foto: ibtimes.co.uk