Știi când îți dai seama că acușica vine vara? Când ești înconjurat de reclame la litoral românesc 2017! Poate unii habar nu au ce fac de Paște sau de 1 mai, unii cu siguranță nu știu ce fac nici mâine, dar sunt oameni care își iau din timp pachetele de vacanță, adică așa-zisele pachete de early booking litoral 2017. Pentru că e mai ieftin, pentru că vor să prindă cele mai bune locuri de vacanță, pentru că vor să știe din timp că vor avea un concediu binemeritat și vor să îl organizeze bine din timp! Dacă mai sunt și alte motive, spuneți-le voi, cei care vă luați Early Booking!

Eu una nu mi-am luat în viața mea un pachet de early booking. De ce? Pentru că pentru mine e prea… early! Înțeleg din plin oamenii care își cumpără vacanțele din timp, mai ales familiile cu copii sau cei cărora le place să aibă totul planificat, dar mie îmi place atât de mult imprevizibilul, încât sunt mai degrabă adepta vacanțelor tip Last Minute. Dacă stau bine și mă gândesc, mai toate vacanțele mi le-am luat cam cu o săptămână înainte. Pentru că atunci îmi vine cheful de vacanță, pentru că nu am timp să îmi creez prea multe așteptări care nu s-ar îndeplini, pentru că tot timpul fac modificări de traseu, de destinație, de detalii. Chiar și de când sunt mamă și merg în vacanțe cu Rebeca, tot prefer să pornim împreună în aventură în ultimul moment.

Anul trecut am avut o vacanță tip circuit prin România cu Rebeca, timp de două săptămâni: Delta Dunării – Mamaia – Bușteni – Sovata. La mare am stat trei zile și am ales stațiunea Mamaia. Conform top cele mai bune plaje, Mamaia este pe locul doi, după Năvodari, fiind totodată și o stațiune perfectă pentru familii cu copii. O zi am petrecut-o la plajă, una la Aqua Magic și una la delfinariu, cazino și plimbări prin oraș. Cum a fost? Și bine și mai puțin bine! Am fost mulțumiți de condiții și de mâncare, de exemplu, dar ne-am întristat uneori la capitolul oameni. Practic, la turiștii care se comportă câteodată oricum numai ca oameni nu!

Poate că litoralul românesc nu mai e chiar ce a fost înainte. E clar că și oamenii s-au schimbat mult, la fel ca locurile și obiceiurile, ca să nu mai vorbesc de așteptările și de comparațiile pe care le facem. Dar, nu putem generaliza! Există plaje private, hoteluri și stațiuni unde te poți bucura de un concediu perfect și pe litoralul românesc, că altfel nu ar mai exista nici cerere, nici ofertă. Există și zone unde oamenii sunt chiar faini și nu uită să fie oameni!

Eu recunosc că sunt mai degrabă omul muntelui. Însă, sunt legată și de mare pentru că acolo mi-am cunoscut soțul și pentru că valurile mării și mirosul de piele arsă acoperită de nisip vor avea întotdeauna un loc special în inima mea! Eheheee… și uite așa, povestindu-vă de mare și soare, mi s-a făcut un chef nebun de vacanță… și vouă?

Foto: wallpaperspicturesphotos.com