Via-i frate cu românul!

Cintia Colibaba, singurul lector femeie de la Şcoala Vinului, ne-a vorbit despre soiurile tradiţionale româneşti. Şi-a început discursul cu un citat al lui Paracelsus despre vin, care mi-a plăcut foarte mult: „Dacă vinul este un aliment, un medicament sau o otravă, este numai o problemă de dozaj”.

A continuat apoi cu prezentarea zonelor viticole din România şi a pus accent pe Dealu Mare, unde există o concentraţie de crame private mici dar de calitate. Conform mitului cum că Dionisos, zeul vinului la traci, s-a născut în Nordul Deltei Dunării, a adăugat un alt citat care mi-a plăcut: „Via-i frate cu românul”.

În continuare am vorbit despre fiecare soi în parte şi despre poveştile lui: Grasa de Cotnari şi asocierea cu Tokaji din Ungaria, fenomenul de botritizare, Feteasca Albă – cel mai cultivat soi din România, Feteasca Regală – de 200 de ani pe teritoriul României, folosit des în cupaje, Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră – regina vinurilor.

Apoi am degustat trei vinuri: o Frâncuşă de Cotnari din 2012, o Zghihară de Huşi de la Avereşti şi o Şarbă Gârboiu Coteşti.

A încheiat tot cu un citat, la fel de fain: „Există cinci motive pentru a bea: venirea unui prieten, setea cuiva, frica de sete pe viitor, gustul excelent al vinului sau … oricare alt motiv”.

Share:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle+

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Andreea Marc

Story Tailor. Blogger. Reviewer. PR. Voice Over. Trainer. Mum

Stand up în Hangar

Cel mai mic festival de vin

Give me Instagram Love