Ultima carte despre copii pe care am citit-o inainte sa nasc a fost „Cel mai fericit bebelus din lume” scrisa de doctorul Harvey Karp. M-a atras modul in care autorul explica intr-un limbaj pe intelesul tuturor niste metode extrem de simple de a-ti linisti bebelusul si de a-l transforma in cel mai fericit bebelus din lume.
Mi-a placut teoria lui Karp, care spune ca primele trei luni din viata bebelusului sunt practic o continuare a vietii intrauterine, ca un al patrulea trimestru de sarcina. Adica e perioada in care bebelusii au nevoie de o tranzitie cat mai usoara de la viata in burtica la cea reala. De aceea, in primele trei luni este indicat sa iti iei in brate cat mai mult bebelusul si sa-l mangai, sa-l atingi si sa ii arati toata afectiunea ta. Si nu are nici o treaba cu vorba aia conform careia „Daca iti iei copilul in brate, il vei obisnui doar asa”. Acum e perioada cand ei au nevoie cel mai mult de dragoste si de afectiune.
Karp da exemplul unor popoare din Africa sau Asia, ai caror bebelusi nu sufera de colici si plang doar cateva secunde pe zi. Si asta pentru ca mamele lor ii poarta tot timpul langa ele, aproape de pielea lor, ca marsupiul unui cangur.
De asemenea, contrar ideii majoritatii de a face liniste pentru a dormi bebelusul, cel mic este obisnuit nu cu liniste, ci cu zgomot. In uter el a avut parte de asa-zisul zgomot alb, care il poate linisti si acum: sasaitul mamei, zgomotul unui uscator de par sau al unui aspirator.
Karp prezinta in cartea sa ideea reflexului de linistire si cinci strategii simple si la indemana oricui de calmare a bebelusului. Care sunt acestea? Va las pe voi sa le descoperiti in paginile acestei carti de Harvey Karp.
Foto: tocmai.ro
Comenteaza