Reîntâlnirea cu Cella Serghi a fost una chiar mai plăcută decât atunci când i-am citit romanul Pânza de păianjen. Mi-a plăcut și atunci, evident! Însă, confesiunile sale, expunerea liberă a sentimentelor și modul caracteristic Cellei Serghi de a împărtăși în scris emoțiile m-au atras și mai mult.
Am descoperit prin intermediul Cellei Serghi cum e să trăiești în lumea marilor scriitori români și m-am transpus cu totul în acele vremuri minunate. Am aflat nu doar că mă regăsesc în multe aspecte ale vieții acestei scriitoare dragi mie, dar am descoperit și realitatea din spatele cortinei, felul în care erau și trăiau scriitorii români pe care i-am învățat în școală.
Așa am aflat despre povestea tristă de dragoste dintre Cella Serghi și Camil Petrescu, cel care o alinta „moft năzdrăvan”, despre prietenia ei sinceră cu Mihail Sebastian, despre lecțiile de scriitură pe care le-a învățat de la Liviu Rebreanu, despre admirația pe care o avea pentru Hortensia Papadat-Bengescu, despre influența lui Eugen Lovinescu sau despre prestanța lui Mihail Sadoveanu.
Cât de greu i-a fost să scrie și să publice primul său roman, cum a aflat decepționată că Liviu Rebreanu a muncit 11 ani la romanul Ion, cum îi era teamă să îi arate rândurile sale lui Camil Petrescu… toate acestea fac parte din farmecul confesiunilor puse pe hârtie de Cella Serghi.
Cella Serghi s-a născut pe 4 noiembrie 1907 la Constanța, cu numele Cella Marcoff. Se spune că a fost una dintre cele mai frumoase femei ale perioadei interbelice și, totodată, una dintre cele mai importante prozatoare din România. La 31 de ani publică primul său roman (Pânza de păianjen), iar la 70 de ani, după o viață tumultoasă ca femeie, scriitoare, traducătoare și publicistă, scoate un jurnal cu destăinuiri despre toți cei care i-au fost alături și, între timp, au plecat pe alte tărâmuri – Pe firul de păianjen al memoriei.
Mie una mi-a plăcut enorm de mult conversațiile la cafea cu Cella Serghi, pe care am simțit-o dintotdeauna aproape de inima mea. Tot ea este cea care a tradus și „Vă place Brahms?” a lui Francoise Sagan, o altă carte aflată la sufletul meu.
Vă recomand cartea biografică Pe firul de păianjen al memoriei atât pentru lectura plăcută a scriiturii semnate Cella Serghi, dar și pentru a-i cunoaște mai bine pe scriitorii celebri care ne-au oferit operele clasice ale literaturii române!
Foto: shutterstock.com
Comenteaza